KCNA teateil kutsus kommunistliku riigi juht Eesti aja järgi ööl vastu tänast pealinnas Pyongyangis erakorraliselt kokku mõjuvõimsa sõjaväenõukogu ja kuulutas kahe riigi vahel välja osalise sõjaseisukorra.

Tegu on suurima pingete eskalatsiooniga alates 2013. aastast, kui Põhja-Korea kuulutas samuti välja sõjaaja seisukorra ja ähvardas Lõuna-Korea pihta teha „halastamatu tuumarünnaku“.


Kim andis käsu seada vägedel end lahinguvalmis hiljemalt reedel kella 17 kohaliku aja järgi (Eesti aja järgi kell 11.30). Vägedel tuleb olla igal ajal täielikus valmisolekus võimalikeks sõjalisteks operatsioonideks, vahendas KCNA riigijuhi öeldut.

Riigijuhi enda juhitud sõjaväenõukogu kohtumine leidis aset pärast piiril toimunud tulevahetust, mis sai alguse, kui Põhja-Korea tulistas üle kahe riigi piiri Lõuna-Korea territooriumil asuvat valjuhääldit.

Lõuna-Korea armee on viidud kõrgeimale võimalikule valmisolekutasemele ja tsiviilelanikele on antud käsk piirialadelt evakueeruda.

Põhja-Korea seadis neljapäeval ultimaatumi, ähvardades sõjaliselt rünnata, kui lõunanaaber ei lõpeta järgneva 48 tunni jooksul propaganda valjuhäälditest edastamist. Lõuna-Korea president Park Geun-hye sõnas ööl vastu tänast, et ei kavatsegi kommunistliku riigi provokatsioonidele alluda ja hoiatas Kim Jong-uni, et võimalikele järgnevatele rünnakutele vastatakse ka tugeva vastulöögiga.

Situatsioon Korea poolsaarel on viimastel nädalatel taas pingestunud. Soul otsustas pärast Põhja-Korea miinirünnakut eelmisel nädalal, et teeb taas kord pärast 11-aastast vaheaega algust propaganda-operatsioonidega piiril, kasutades nii lendlehtede kommunistlikku riiki saatmist kui ka kõlaritest lääneliku ja Kim Jong-uni halvustava sõnumi edastamist.

Põhja-Korea nimetas propaganda tegemist „avalikuks sõjakuulutuseks“ ja kuulutas riikliku uudisteagentuuri vahendusel, et „[Souli] marionettväed ei tohiks unustada, et Lõuna-Korea võib mõtlematute lendlehtede levitamise tõttu tulemereks muutuda“.