Tegemist on kriminaalse taustaga mehega, kes sooritas 2013. aastal Valklast paar kilomeetrit eemal kuriteo. Just seda kurt-tumma noormeest seostatakse kuriteo ohvriks langenud meesterahva hilisema surmaga. Kohus kurt-tumma noormeest süüdivaks ei tunnistanud ning ta suunati Valkla Kodusse tagasi.

PPA Põhja prefektuuri pressiesindaja Uku Tampere ütles, et politseile tuli teade, et mees läks laupäeval kaduma ning et ta on nüüdseks jõudnud tagasi hooldekodusse. Politsei sekkumist mehe otsingutel vaja ei läinud.

Eile teatati Valkla kogukonna Facebooki lehel, et Valkla Kodust põgenes mees, kes on ohuks nii hooldekodu töötajatele kui ka kogukonnale. "Seekord leiti ta Kuusalu Konsumi eest. Suutmatus selle kliendiga tegeleda on lausa märkimisväärne," kirjutati.

Valkla hooldekodu

Valkla Kodu juht Andra Kongi kinnitas, et laupäeva pärastlõunal, umbes 16 ajal, põgenes Valkla Kodu aias rattaga sõitnud klient, hüpates üle kolmemeetrise aia. "Töötaja ei olnud rattaga, kuid oli seal samas juures. Kui mees aiale lähemale jõudis, viskas ta ratta põõsasse ja hüppas üle aia."

Kongi kinnitas, et tegemist oli sama mehega, kes ka kaks kuud tagasi hooldekodust põgenes. Nüüd oli mees jooksus 4-5 tundi. Kohalikud elanikud leidsid ta 19 ajal Kuusalu Konsumi eest. Valkla Kodu juhi sõnul ei ole mees vägivaldne, kuid talle meeldib ringi uidata.

Arvestades Valkla Kodu elanike eripärasid, soovivad trellide taga olevad inimesed loomulikult välja saada. Kongi sõnul ei teinud töötaja olukorras midagi valesti. "Kuna kliendi käitumine on nii ootamatu, siis ükskõik, kui valmis sa olukorraks oled, leiab ta täpselt selle lukuaugu, ta on niivõrd kiire."

Valkla hooldekodu

Valkla kogukonna Facebooki lehel on Valkla Kodu esindaja lisanud, et juhtunut ei saa õigustada ning viga oli see, et kogukonda ei informeeritud koheselt. "Kõigepealt hakkasime ise otsima. Osakonna töötaja ei tulnud tööle, mistõttu korpuses oli üks inimene puudu, kes oma käitumisega vedas alt kõiki teisi töötajaid. Tegevusjuhendaja oli kliendi juures, kuid ei jõudnud nii kiiresti reageerida, kui klient üle aia hüppas. Kõik ajasime teda taga ja umbes 4-5 tundi hiljem helistas hea inimene, et A (põgenenud mees - toim.) on Kuusalus. Tänan seda inimest ja luban, et järgmisel korral pannakse info koheselt üles Valkla kogukonna kodulehele, et kaasata ka kõiki teid."

Noormees püüab autodele hääletada

Noormees näeb välja täitsa tavaline: tema viiplemine reedab, et tegemist on Valkla Kodu kliendiga. "Hea, kui levikski info, sest ilmselgelt püüab noormees hääletada. Loodan mõistvale suhtumisele ja proovin kõik oma töötajad tööle saada nii, nagu meie klientuur seda vajab. Kui personal lahkub, sest tööd peab tegema, on kahju," kirjutas Valkla Kodu esindaja Facebookis.

Väidetavalt on Valkla hooldekodus töötajate puudus. Valkla kogukonna Facebooki lehel vihjatakse sellele, et töötajaid kimbutab ülekoormus ning väike palk.

Valkla Kodu eest vastutava Hoolekandeteenuste ASi teenuste direktori Liina Lanno sõnul töötab hetkel Valkla Kodus 60 tegevusjuhendajat. Hoolealuseid on momendil 106.

Hetkel seisab Hoolekandeteenuste kodulehel töökuulutus, kus otsitakse Valkla Kodusse tegevusjuhendajat. Valkla kogukonna Facebooki lehel annab Valkla Kodu teada, et hetkel on konkurss ka Valkla Kodu julgestustöötaja ametikohale. Lisaks otsitakse pingsalt meeste käsitöömeistrit. Uusi töötajaid on plaanis aga veelgi kaasata, sest peatselt avatakse uus osakond ning selle jaoks on vaja 15 töötajat lisaks.