"Kohalikud kardavad oma vee pärast, sest maha maetud sead rikuvad põhjavett. Samuti on ohuks see, et sellise kuiva ja soojaga tõusevad nad maapinnale ja matmisest pole mingit kasu," kirjeldas matmiskohast vaid ühe kilomeetri kaugusel elav Kadri.

Kõiki elanikke ei teavitatud

Pikru külas asuvast matmiskohast paari kilomeetri kaugusel asub sigala, mida haldab OÜ Nukike. Kohaliku elaniku sõnul teavitas OÜ Nukikese tegevdirektor Andres Jürgenson tema paar kilomeetrit eemal asuvat naabrimeest tihedamast liiklusest. Külaelanikud hakkasid asja uurima ning selgus, et tihedama liikluse taga on üle 3000 sea transportimine matmispaika.

"Meid ei olnud keegi sellest teavitanud," ütles Kadri, kes sai info naabrilt, kelle kodu ukse eest sõidavad sigu transportivad autod mööda.

Andres Jürgenson kinnitas, et homme maetakse Pikru külla üle 3000 sea. "Tegemist on hea kohaga, see on hästi kaitstud, lähedal, mõni kilomeeter sigalast."

Jürgensoni sõnul helistas ta tee ääres elavatele inimestele ja teavitas, et sealt mööduvad homme autod koos seakorjustega. "Helistasin neile, et nad arvestaks, et transport läheb sealt mööda, see võib olla tekitab ebamugavust."

Puurmanist ja Tormast võeti õppust

Küll aga ei teavitatud naabreid, kes asuvad kaugemal. "Naabritele me ei lähe rääkima: see ei ole selline teema, et kutsuge küla kokku. Ega see tsirkus ei ole, me proovime nad viisakalt ära matta. Saan aru, et mure on Puurmani pärast - seal oli transporditee pikk ja kui panna nii suur koorem, siis see mass hakkab vajuma. Selge, et seal tekivad probleemid." Jürgenson kinnitab, et homme midagi taolist nagu Puurmannis juhtus, karta ei tasu. "Kindlasti oleme saanud Puurmanist õppetunni ja usun, et kõik läheb korralikult."

Jürgensoni sõnul on keskkonnaamet läbi vaadanud pinnase ning andnud loa sigade matmiseks, lükates ümber väite, nagu oleks tegu loata tegevusega. "Keskkonnaamet on läbi vaadanud selle pinnase, ju ta sinna peab sobima." Viljandimaa veterinaarkeskuse juhataja Terje Operi sõnul on nii keskkonnaministeeriumilt kui matmispaiga omanikult RMK-lt sigade matmiseks luba olemas.

Mida vastata aga külaelanike hirmule? Jürgenson kinnitas, et põhjavesi jääb sigade biolagunemisest mõjutamata. Samuti plaanitakse sead matta võimalikult sügavale, et ei juhtuks nii, nagu juhtus Tormas, kus seakorjused maapinnale tagasi tõusma hakkasid.

"Inimestel on paanikahirm, inimesed ei julge seent ka süüa, kuna sellel võib olla peal seakatk," ütles Jürgenson, ja kordas veel kord, et seakatk ei ole inimestele ohtlik ega nakkav.