Kus kohtades on burkad aga keelatud, osaliselt keelatud või hoopiski kohustuslikud ja miks?

Üleriigiliselt keelatud:

Üleriigiliselt on burkad ära keelanud ainult Prantsusmaa ja Belgia.

Prantsusmaal võeti aastal 2004 vastu väga vastuoluline seadus, mille järgi keelati õpilastel riiklikes koolides igasuguste religioossete sümbolite kandmine ära. Nende hulka kuuluvad ka näiteks ristid ja juutide mütsikesed kipad. 2011 keelati burkad ja niqābid (jätab osa näost avatuks) avalikes kohtades üldse ära. Niisamuti keelati ära ka igasugused maskid. Seaduse rikkumise korral karistatakse ligikaudu 187-eurose rahatrahviga ning võidakse saata koolitusele "prantsuse väärtuste" kohta. Immigratsioon islamiriikidest on Prantsusmaal väga kuum ja tundlik teema.

Belgia võttis Prantsusmaast eeskuju ning keelas burkad ära aastal 2011. Näokatte kandmine on karistatav ligikaudu 179-eurose rahatrahviga ning kuni seitsmepäevase vangistusega. Seadus võeti parlamendis vastu peaaegu ühehäälselt ning ettekäändeks toodi turvariskid ning naiste ahistamine.

Osaliselt keelatud:

Osaliselt on islami näokatted ära keelatud Itaalias, Hispaanias, Šveitsis, Hiinas ja Venemaal.

Itaalias ei ole burka küll riiklikult keelatud, kuid aastal 2010 keelas Novara linn ära riideesemed, mis takistavad inimese identifitseerimist. Immigratsioonivastasest Põhja Liiga parteist pärit võimud keelasid ära ka "burquini", mis on konservatiivne ujumisriietus moslemi naistele.

Hispaanias keelas 2010. aastal Barcelona ära burkad ja niqābid munitsipaalhoonetes. Barcelonast võtsid eeskuju ka mitmed teised linnad Kataloonia regioonis. Ülemkohus keelas küll Reusi linnal sellist otsust vastu võtmast, nimetades seda usuvabaduse ahistamiseks, kuid Reus pole siiani keeldu ära võtnud.

Šveitsis, Ticioni maakonnas hääletasid itaalia keelt rääkivad elanikud 2013. aastal täisnäokatete keelamise poolt. Paljud inimesed küll nentisid, et piirkonnas elab nii vähe burkat kandvaid naisi, et keelul pole väga mõtet.

Venemaal on juba mõnda aega kasvanud pinged etniliste venelase ning Põhja-Kaukaasia moslemite vahel. Nii keelas Sevastopol kohalikes riiklikes koolides ära pearäti kandmise.

Hiljuti keelas ka Hiina linn Urumqi ära burka kandmise Xinjiangi regioonis. Arvatakse, et tegu võib olla katsega taga kiusata kohalikku uiguuride gruppi, kes on etniliselt moslemid ja moodustavad peaaegu poole regiooni elanikkonnast.

Üritatud keelata:

Huvitaval kombel on üritatud burkat keelata ka mõnedes islamiriikides. Süürias keelati 2011. aastal ära näokatete kandmine ülikoolides. Küll aga seoses samal aastal kasvanud siseriiklike pingetega keeldu pehmendati.

Türgis olid pearätid aastakümneid keelatud, sest valitsus tahtis eristada ennast konservatiivsematest islamiriikidest. Keeld tühistati aga 2013. aastal.

Täisnäokatete keelamine on tekitanud palju kõneainet ka Tuneesias, kus käib selle üle hetkel kuum debatt. Valitsus soovib turvamurede tõttu burkad ära keelata.

Ebaõnnestunult on burkasid üritatud keelata Kanadas ja Austraalias.

Kohustuslik:

Konservatiivsete ja jäikade ususeaduste tõttu on burkade kandmine kohustuslik Saudi Araabias.