India vahistas itaallased päev hiljem ning kohtuprotsess nende üle kestab. Itaalia on aga kahtluse alla seadnud India jurisdiktsiooni selle juhtumi üle, vahendab The Local.

Esmaspäeval algas Hamburgis asuvas rahvusvahelises mereõiguse tribunalis Itaalia merejalaväelaste asjas kahepäevane kuulamine.

Itaalia on nõudnud, et India hoiduks igasugustest kohtulikest või administratiivsetest meetmetest merejalaväelaste suhtes. Samuti tahab Itaalia, et piirangud merejalaväelaste vabadusele, julgeolekule ja liikumisele kaotataks viivitamatult.

India on selle nõudmise tagasi lükanud, väites, et tegemist ei ole merendusalase vaidluse, vaid topeltmõrvaga merel, mille käigus tulistati üht kalurit pähe ja teist kõhtu.

Ühel itaallasel, Massimiliano Latorrel lubati eelmisel aastal ravi saamiseks ajutiselt Itaaliasse naasta ja ta viibib seal endiselt.

Teine mees, Salvatore Girone, on elanud Itaalia saatkonnas New Delhis.

Itaalia esindaja Francesco Azzarello ütles tribunali ees, et kahele merejalaväelasele ei ole üheski kuriteos süüdistust esitatud ning nad on pidevalt kuulutanud, et on süütud. Azzarello sõnul oli naftatanker MV Enrica Lexie intsidendi aset leidmise ajal rahvusvahelistes vetes ning ta süüdistas Indiat ebaseaduslikus jurisdiktsiooni kasutamises selle juhtumi, laeva ja merejalaväelaste üle.

Itaalia väitel asus laev umbes 20,5 meremiili kaugusel India Kerala osariigi rannikust teel Sri Lankalt Djiboutisse ning radar näitas tundmatut alust kiiresti Enrica Lexie suunas liikumas.

„Alus jätkas liikumist Enrica Lexie suunas, vaatamata pidevatele visuaalsetele ja helihoitustele Enrica Lexielt ning hoiatuslaskude tulistamisele vette, enne kui see lõpuks ära pööras ja avamere poole suundus,“ teatas Itaalia oma avalduses.

Teise Itaalia esindaja Sir Daniel Bethlehemi sõnul järgiti Enrica Lexie pardal korrektseid protseduurireegleid kahtlustatavale rünnakule reageerimisel.

„Ei ole kindlaks tehtud, et nad (merejalaväelased) põhjustasid kahe India kaluri surma,“ ütles Bethlehem.

Tribunal peaks otsuse tegema augusti lõpus.