Neljapäeval peaks valitsus kiitma heaks 11 kooli vahel jaotatud 79,2 miljoni krooni eraldamise, kuid seni on segane, milliste kriteeriumide alusel rahasaajad valiti, kirjutas Eesti Päevaleht.

Isamaaliitlane Tõnis Lukas ütles kolmapäeval, et kindla rahaeralduskava olemasolu tuleb talle üllatusena. Kultuurikomisjoni liikmena pole aga Lukas rahajagamisel osalenud ning ligi 80 miljonit krooni jagasid tema väitel vaid kolm meest.

“Selles olen kindel, et raha pole jagatud kultuurikomisjoni ega riigikogu nimel,” väitis ta. “Meie pole riigikogus täpset rahajagamisplaani näinud.”

Ka riigikogu kultuurikomisjoni esimees, valitsusliitu kuuluva Res Publica liige Olav Aarna väitis, et ei tea, kuidas need 11 kooli välja selgitati.

Kuuldes aga Lukase väitest, nagu oleks raha jaotatud kolme inimese suva järgi, nimetas Aarna toimunut kahetsusväärseks. “Annaks jumal, et see nii polnud,” ütles ta.

Kes olid need kolm võimupoliitikut, ei osanud oletada ei Lukas ega Aarna. Seda ei osanud öelda ka Res Publica fraktsiooni esimees Siim-Valmar Kiisler.

Rahanduskomisjoni reformierakondlasest esimees Andres Lipstok polnud samuti kursis, et pärast novembri lõppu, kui ta loetles riigikogu ees nende koolide nimed, kes 21. sajandi kooli programmi raames saavad remonti tegema hakata, oleks koolide nimekirja muudetud.

“Kui seda on tehtud, siis rahandusministril on selleks õigus, aga teatud mängureegleid on siin nüüd küll rikutud,” lisas ta.

Riigikogu ees esinedes ütles Lipstok, et raha saavad Mustamäe gümnaasium, Rapla ühisgümnaasium, Loksa gümnaasium, Haapsalu ühisgümnaasium, Pärnu ühisvõimla, Pärnu-Jaagupi gümnaasium, Viljandi maagümnaasium, Vinni-Pajuste gümnaasium, Põltsamaa gümnaasiumi võimla, Tartu Herbert Masingu kool, Elva gümnaasium, Kambja põhikool ja Tõrva gümnaasium.

Rahandusministri poolt esitatud nimekirjas on Kallamäe kool, Narva vanalinna riigikool, Mustajõe gümnaasium, Põltsamaa ühisgümnaasium, Haapsalu gümnaasium, Vinni-Pajusti gümnaasium, Pärnu ühisvõimla, Rapla ühisgümnaasium, Tartu Herbert Masingu kool, Elva gümnaasium ja Tõrva gümnaasium, kirjutas Eesti Päevaleht.

Harjumaal asuva Kernu valla juht Enn Karu ütles ajalehele, et kuigi raha jagamise plaan jõuab valitsusse, pole ei temal ega paljudel teistel omavalitsusjuhtidel aimugi, kuidas raha jagati.

Karu on palunud rahaeralduspõhimõtete kohta informatsiooni Harju maavalitsuselt, Harjumaa omavalitsusliidult ja rahandusministeeriumist, kuid ükski ametkond pole suutnud talle selgitusi anda.

Ükski Harjumaa kool valitsusse jõudnud dokumentide järgi programmist raha ei saanud. “Keegi pole mulle suutnud selgitada, et miks ükski Harjumaa kool raha ei saanud,” lisas Karu.

Harjumaa omavalitsuste liidu esimees, Raasiku vallavanem Andre Sepp märkis, et ka teised Harjumaa vallavanemad pole rahaeraldamiskriteeriumidega kursis. “Kui riiklikku investeeringute raha jagatakse läbi kadalipu ja otsustamise juures on kõik omavalitsused, siis 21. sajandi kooli raha jagatakse küll liiga poliitiliselt,” lisas ta.

21. sajandi kooli projekti juht Margus Ots selgitas, et haridus- ja teadusministeerium pole tänavu otsustanud, millised koolid tuleb korda teha. “Poliitikud otsustasid riigikogus, et nad saavad rahajagamisega ise hakkama ja raha jaotatigi nende äranägemise järgi,” lisas ta.