Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liige Mihkel Raud kirjutas eile oma Facebooki lehel, et mis nõukogude võimul ei õnnestunud, paistab õnnestuvat turumajandusel. "Jutt käib teadagi Eesti Keele Instituudist, mille tegevuse "optimeerimisest" (loe: iseseisvuse likvideerimisest) eile palju räägiti. Tartu Ülikool (mille allasutuseks EKI tahetakse muuta) on kahtlemata lugupeetud paik. Kuid EKI jaoks, mis isegi sügaval nõukogude ajal suutis tublilt iseseisva institutsioonina püsida, on see selge vähikäik."

"Eesti keelt ja kultuuri ei ohusta mitte venelased või pagulased, vaid meie endi rumalad otsused," kirjutas Raud, ja lisas, et EKI roll keele hoidmisel ja arendamisel on väga oluline ja seda olulisem on nende iseseisvus. "Jah, väikese rahvusriigi pidamine ei ole odav lõbu ja nii ei ole ka eesti keele hoidmine ja arendamine kunagi "majanduslikult efektiivne". Aga ei peagi olema. Kui peaks, siis tuleks KUMU kinni panna ja Eesti Rahva Muuseumi asemele midagi "rentaablimat" ehitada."

Mihkel Raud lisas, et talle meeldib idee eestlastest kui haritud ja paljusid keeli valdavatest kosmopoliitidest, ent selle alus on ikkagi emakeel. "Minu sõprade seas on ridamisi maailmakodanikke, kes teavad peast ja ei häbene kasutada EKI keelenõuandla numbrit – ikka selleks, et nende emakeel ilusamini kõlaks. Kelle käes iganes see kang on, millega EKI iseseisvuse kaotamisel pidurit tõmmata, palun kasutage seda."

Ettepanek liita Eesti Keele Instituut (EKI) Tartu Ülikooliga ei ole EKI kinnitusel vajalik ega mõistlik, kuna täiendavat sünergiat sellest ei teki ning institutsioon peab jääma iseseisvaks teadus- ja arendusasutuseks.