Facebooki kogukonnas "Virginia Woolf sind ei karda!" käib juba päevi tants mingi järjekordse veebipoe ümber, mis on enda arvates vallutanud vaimukuse tipu. Näiteid: "Sukkpüksid, mis on veel läbipaistmatumad kui erakondade rahastusskeemid. Sobivad ideaalselt poliitikas läbilöömiseks. Sinu hooleks jäävad vaid ilusad silmad kinnise suu kohal." ja "Sukkpüksid, millel jookseb kannast tagumikuni fantastilise mustriga triip. Võib jääda mulje, et teil on tätoveering, kuid oi kui palju nalja saab, kui tõde päevavalgele ilmub." Ei. Ei saa palju nalja. Saab hoopis palju intelligentseid ärritunud naisi, kes muidu oleksid võinud olla kliendid.

Hiljem liitub jutulõimega ka kaupluse esindaja, kes ei tundu üldse aru saavat, milles on probleem. Palub aidata mõista. Tere tali! Ma ei kavatsegi hakata talle seal selgitama naisõigusluse algtõdesid. Seda, et objektistamine tegelt ka ei ole lahe. Kui seni pole aru saanud, siis kardetavasti ei saa kunagi.

Ma tean täpselt, kuidas sellised asjad juhtuvad. Testosterooni täis kontoris higistavad mehed. Pesemata kohvitasside ja šovinistlike netikommentaaride vahele üritavad mõelda "kastist väljas" turundust. See ei ole üksikjuhtum, vaid ehmatav kinnitus aina süvenevale tendentsile.

Siit aga jõuamegi sookvootideni. Selline jama lihtsalt ei saa läbi minna, kui ametikohtadel on piisavalt naisi. Saan aru, kui vastuvõetamatu see mõttekäik "keskmisele eestlasele" on, aga kunagi oli vastuvõetamatu ka naiste valimisõigus.

Vaimsest nõmedusest on aga vaja lahti saada, sest pidevalt on juttu oskustööjõu puudusest. Kui me tahame meelitada siia vähegi intelligentsemaid töötajaid ja üliõpilasi ning hoida enda omasid lahkumast, siis tuleb ka ühiskondlik kliima viia ülespoole vööd. Kiiremas korras.

Katsuge te Taanis või Norras kirjutada: "Meelita Jaak kajutisse ülilahedate kõrge puuvillasisaldusega sukkpükstega. Sedeli aitab valimiskasti toimetada maitsekas peen muster. Kajutist välja juhatamisel on abiks tugevdatud varbaosa."

21. sajandi ühiskonnas tähendab selline "vaimukus" kui mitte ametlikku tähelepanu, siis äri või karjääri kohest lõppu. Kahjuks tundub, et meie oleme oma ühiskonnaga pigem Moskva kui Oslo tasemel ja kiiresti Kasahstani poole teel. Sellepärast toetangi sookvoote.