Kõige rangema karistuse sai kokaiini Eestisse toimetanud Itaalia kodanik Manuel Scandiuzzi (28), kel tuleb mõistetud viie aasta ja seitsme kuu pikkusest vangistusest kohe kanda seitse kuud. Ülejäänud vangistus mõisteti talle viieaastase katseajaga. Lisaks saadetakse ta Eesti Vabariigist välja sissesõidukeeluga 10 aastaks, teatas Tartu maakohus.

Merli Lill (24), Erko Kabul (28), Karl Peips (19), Timo Jeeger (27), Rando Kaspar Sepp (18) ja Allar Hansson (26) peavad kandma tingimisi vangistused, mille pikkused ulatuvad kolmest kuust kolme ja poole aastani. Katseaegade pikkused jäävad vahemikku kuuest kuust kolme ja poole aastani. Eelvangistuses on nad karistusest juba ära kandnud kaks kuni kolm päeva. Kõik tingimisi vangistuse saanud süüdistatavad peale Lille peavad katseajal alluma ka käitumiskontrolli nõuetele ja ei tohi omada ega tarvitada narkootilisi või psühhotroopseid aineid.

Süüteoga saadud vara konfiskeerimise asendamiseks mõisteti Scandiuzzilt välja 5375 eurot ja Hanssonilt 100 eurot.

Menetluskuludena tuleb süüdistatavatel tasuda 912–1797 eurot.

Scandiuzzi omandas süüdistuse järgi Ibiza saarelt kokku vähemalt 91 grammi vähese ballastainetega kokaiini, mille toimetas Eestisse. „Kohtueelse uurimise käigus kogutud tõendid kinnitavad, et Eestisse toimetas mees kokaiini oma kehaõõnsustes vähemalt kahel korral – eelmise aasta detsembris ja selle aasta veebruaris. Lahjendamise järel käitles ta seda Viljandis. Klientide leidmine oli lihtne, kuna info levis kiiresti. Keeleprobleemide tõttu oli ta sunnitud kasutama vahendajaid. Need inimesed, kelle hulgas on ka Itaalia kodaniku elukaaslane, saadeti samuti kohtu ette,“ kommenteeris Lõuna ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Jane Pajus.

Kokaiini üleandmine toimus tänaval, elukohas või klubis. Politseiametnikud leidsid ja võtsid läbiotsimise käigus ära ligi 19 grammi narkootilist ainet. Läbiotsimine toimus Viljandis Tartu tänavas asuvas majas, mida Itaalia kodanik ja tema elukaaslane kasutasid ajutiseks elukohaks.

Lisaks sellele süüdistatakse Scandiuzzit marihuaana omandamises. Kriminaalasjas on tuvastatud, et süüdistatav teenis narkootiliste ainete käitlemisega kokku üle 5500 euro. „Süüdistatava ajutises elukohas toimunud läbiotsimise käigus leiti 5375 eurot. Prokuratuur nõuab selle raha konfiskeerimist,“ kommenteeris abiprokurör Jane Pajus.

Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse politseiametnikud pidasid Itaalia kodaniku kahtlustatavana kinni selle aasta 22. veebruaril. Järgmisel päeval võeti ta kohtu loal vahi alla, kus ta viibib ka praegu.

„Lisaks vangistusele ja kuriteoga saadud vara konfiskeerimisele nõuab prokuratuur süüdistatavale lisakaristusena Eesti vabariigist väljasaatmist koos sissesõidukeeluga kümneks aastaks,“ lisas abiprokurör Jane Pajus.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi Lõuna prefektuuri narkokuritegude talitus.

Kõik süüdistatavad on varem kriminaalkorras karistamata.

Kohtuotsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.