Talus elab Põhjamaade ühtset vastupanuliikumiste võrgustikku juhtiv Klaus Lund, kes on muuhulgas mõrva ja röövide eest süüdi mõistetud neonats, vahendab Ilta-Sanomat.

SVL-i organisatsiooniline struktuur on pea identne Rootsi Vastupanuliikumise (Svenska Motståndsrörelsen – SMR) omaga. Lund asutas SMR-i 1997. aastal.

Lund kopeeris oma organisatsiooni struktuuri 1920.-1940. aastatel tegutsenud Rumeenia fašistlikult organisatsioonilt Raudkaart (Garda de Fier).

Lundi juhitud Põhjamaade Vastupanuliikumine on Soome, Rootsi, Norra ja Taani neonatside võrgustik. Brunila sõnul elab talus ka teisi liikumise Põhjamaade ja Rootsi juhtkonda kuuluvaid tegelasi.

Brunila nimetab Lundi pikaaegseks kompromissituks neonatsiks. SVL on struktuuri ja tegevuse poolest SMR-i koopia.

„Soomes on struktuur lihtsam, vahetasemeid ei ole nii palju. Oletatavasti tuleneb see sellest, et SVL-is on vähem liikmeid,“ räägib ajakirjanikuna töötav Brunila.

Organisatsioon on hierarhiline: igas linnas on oma rühm, millel on juht. Soomes on temast kõrgemal maajuht, Rootsis on nende vahel ilmselt veel piirkonnajuht.

„SVL-i juht Juuso Tahvanainen raporteerib liidu tegevuse kohta Rootsis asuvale juhtkonnale. Organisatsioonid peavad korrapäraselt Skype'i-koosolekuid,“ jutustab Brunila. „SVL-il on siiski teatud operatiivne vabadus: näiteks Soome veebilehe nimi on Patriootti, samas kui teistes Põhjamaades on see Nordfront.“

Samuti äärmusliikumisi uurinud dr Tommi Kotonen ütles esmaspäeval uudisteagentuurile STT, et Soome ja Rootsi paremäärmuslikud liikumised teevad tihedat koostööd ning Põhjamaade Vastupanuliikumine on SVL-i emaorganisatsioon.

Brunila sõnul käsib SVL paigaldada uutel liikmetel oma arvutisse andmete salastamise süsteemi PGP. Liikumise foorumis on karmid reeglid selle kohta, et tegevusest ei räägita otse.

Avalikkuse ees SVL „alluvussuhteid“ Rootsi katusorganisatsiooniga ei rõhutata. Veebilehel Patriootti räägitakse Põhjamaade koostööst.

Jyväskylä meeleavaldusel osales mitmeid rootslasi. Brunila sõnul on kolm tuvastatud isikut Anders Rydberg, Peter Juzstin ja Joakim Blixt-Eriksson.