Töö- ja tervishoiuminister Rannar Vassiljev kahtles, kas suitsetamist antud sätte all ikkagi käsitletakse, vahendab ERR. "Loomulikult saame õiguskantsleriga seda diskussiooni pidada, aga kas suitsetamine on inimese põhiõigus - eks selle üle võib vaielda," sõnas Vassiljev Vikerraadio saates "Uudis+".

Minister oli kindel, et vanglates suitsetamise keelamise tõttu väheneks märkimisväärselt üldine tubakatoodete tarbimine.

Sotsiaalministeeriumi kavatsus keelata vanglates suitsetamine läheb õiguskantsleri hinnangul vastuollu põhiseadusega, sest kuigi suitsetamine on tervisele kahjulik, kuulub see siiski põhiseaduse kaitsealasse, viidates vabale eneseteostusele. Ligi kolmveerand Eesti vange suitsetab. 

Kui õiguskantsleri Ülle Madise sõnul peletavad vangid suitsetamise abi stressi ja igavust ning see kompenseerib lähedaste toe kaotamist, siis Vassiljevi sõnul on stressi leevendamiseks paremaid viise. Näiteks on vangidele kinnipidamisasutustes tagatud nii sportimisvõimalused kui ka teised palju paremad viisid, kuidas vangistusest tuleneva stressiga toime tulla.

"Need põhjendused ei tundu sellised olevad, et nende pärast ei peaks muutma vanglaid suitsuvabaks," leidis minister.

Loe lähemalt SIIT.