Kiiruga korraldatud meeleavaldus sai alguse Põlissoomlaste parlamendiliikme Olli Immoneni Facebooki-postitusest, milles ta ründas teravalt multikulturalismi, vahendab Helsingin Sanomat.

Laval esines teiste hulgas poliitikuid ja popmuusikuid. Igas eas publiku hulgas oli näha erinevaid plakateid ja õhupalle. Käekujuliselt papitükilt võis lugeda: „Ära tõuka mu sõpra“.

„Minu arvates räägib see inimeste väga tervest reaktsioonist. Valdav osa soomlastest mõistab, mida multikulturalism, avatus ja sallivus tähendavad ja miks see on vältimatu,“ ütles endine välisminister, sotsiaaldemokraat Erkki Tuomioja.

Tuomioja tunnistas, et immigratsioonis on palju väljakutseid, kuid ta usub, et vigadest saab õppida. Mis puutub vihakõnesse, siis Tuomioja sõnul ei tohi sellest mööda minna, vaid selle vastu tuleb vajaduse korral midagi ette võtta kas või võimude tasemel.

„Aga ilma selletagi on tähtis, et kodanikuühiskonnas teeks igaüks meist selgeks, et me ei pea sellist asja lubatavaks,“ lisas Tuomioja.

Helsingi piiskop Irja Askola leidis, et Immoneni avaldus sotsiaalmeedias tegi lõppude lõpuks soomlastele teene.

„Nüüd peame me tõeliselt asja arutama hakkama ja oma hirmudele vastu astuma,“ ütles Askola. „Hirm tuleb seljatada ja teineteise vastu huvi tunda, teineteisest hoolida.“

Kõige külmema vastuvõtu osaliseks sai Põlissoomlaste ajalehe Perussuomalaiset peatoimetaja Matias Turkkila, kes astub lavale buu-hüüete saatel. Kõnet saatis pidev kära. Stand up -koomik Ali Jahangiri käis vahepeal publikule hüüdmas, et võiks rahuneda.

„Liiga kaua on räägitud, et ei ole dialoogi. Nüüd on meil võimalus dialoogiks, te ei riku seda ära,“ hüüdis Jahangiri enne, kui Turkkila jätkas.

„Mulle ei meeldi rassism. See on vastumeelne. Kohutavalt paljud ootavad, et ma ütleksin järgmiseks aga. Ma ei ütle,“ lausus Turkkila.

Sellega teenis ta tagasihoidliku aplausi.

Muusik Anssi Kela esitas oma vana rassismivastase laulu „Suomalainen“ („Soomlane“). Ta väljendas kahetsust, et laul on tänapäeva Soomes endiselt aktuaalne.

„Meil on Soomes palju inimesi, kes on siin sündinud, kasvanud ja koolis käinud, räägivad soome keelt emakeelena, teevad tööd ja maksavad makse, ning ikka hüütakse neile iga päev, et keri tagasi Aafrikasse,“ rääkis Kela.

Üritusel loeti ette ka Soome presidendi Sauli Niinistö kiri, mis lõppes nii.

„Me igatseme kiretut ja teemas püsivat arutelu nende raskuste üle, millega puutuvad kokku nii sisserändajad kui ka vastuvõtjad. Soomes on alati osatud koostööd teha ja ma usun, et see oskus on meil endiselt alles.“

Meeleavaldus loosungi all „Meil on unistus“ korraldati tõeliselt kiiresti. Vaid paar ööpäeva varem kirjutas muusikaprodutsent Aleksi Pahkala Facebookis: „Kas me saame organiseerida rassismivastase meeleavalduse? Suure sellise, teisipäeval.“

Asi läks kiiresti käima. Korraldusmeeskonnaga liitunud endine roheliste parlamendiliige Johanna Sumuvuori pidas tähtsaks, et arutelu Immoneni teksti ja multikulturalismi üle ei jäänud internetti.

„Selle asemel, et oleks jäädud sotsiaalmeediasse raevutsema, tahtsime me teha midagi konkreetset. Me tahtsima esitada selle teise arvamuse, sest me usume, et see meie arvamus esindab soomlaste enamust,“ ütles Sumuvuori.

Toetusmeeleavaldused toimusid ka Tamperes ja Oulus. Tamperes osales korraldajate Facebooki lehekülje andmetel tuhatkond inimest. Oulus oli ajalehe Kaleva hinnangul kohal umbes 500 inimest.