Kohta-Järve linnas asuv keemiatehas
koondab sügisel 426 inimest. Neist 340 on Kohtla-Järve elanikud. Rannar Vassiljevi ja Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi kohtumise eesmärgiks oli arutada koondamiste võimalikku mõju linna sotsiaalsele olukorrale ning eelarvele, vahendab sotsiaalministeeriumi tervise- ja tööministri nõunik Kaja Tampere.

Kohtumisel tõdeti, et linnavalitsus on alustanud lahenduste otsimist, et reageerida võimalikule eelarve tulude vähenemisele. Samas tõdeti Töötukassa osalusel, et enamuse tänastel Nitroferdi töötajate kvalifikatsioon lubab piirkonnas kiiresti tööd leida.

Kellel koheselt uut töökohta leida ei õnnestu, saavad töötuskindlustushüvitist ja tasuvad ka sellelt üksikisiku tulumaksu, mis on kohaliku omavalitsuse tuluallikas.

Minister Vassiljevi sõnul oli kohtumine sõbralik ja konstruktiivne. "Positiivne oli kuulda linnapea Solovjovi väidet, et sotsiaalset katastroofi Kohtla-Järvel nende koondamiste tulemusel karta ei ole, kuigi olukord iseenesest ei ole kindlasti meeldivate killast, eriti nendele inimestele, kes peavad oma harjunud tööst loobuma ja uues olukorras rakendust leidma." Ministri sõnul on Töötukassas olemas erinevad teenused ning rahalised vahendid seesuguste olukordade lahendamiseks ning positiivne on ka kohaliku omavalitsuse aktiivne hoiak.

Ida-Viru tööturu olukorrast laiemalt kõneledes on tuleviku perspektiivis oluline roll piirkonda rajatavatel logistika- ja tööstusparkidel ning aktiivses Töötukassa poolt pakutavate meetmete kasutamises. Hetkel on Töötukassas Ida Virumaal ligi 600 vaba töökohta.

Samuti on Ida-Virumaale lähitulevikus loomisel enam kui tuhat töökohta. Narva Logistika- ja Tööstuspargis alustavates ettevõtetes peaks selle aasta lõpuks tööd saama ligi 310 inimest, aastatel 2016-2017 täiendavalt ligikaudu 400 inimest. Viru Keemia Grupil on plaanis aasta lõpuks luua 300 uut töökohta. Aastaks 2021 tuleb tööstusparkidesse Ida-Virumaale 4400 töökohta, Jõhvi on plaanitud ligi 400 ja Kohtla-Järvele – ligi 300 uut töökohta.

Ametlikult külastas sellel nädalal Ida-Virumaad valitsuse viieteistkümnest ministrist viis. Põhiteemadeks on Nitroferdi ja Eesti Energia koondamislaine, omavalitsuse valmisolek seoses pagulasküsimustega ning veel mitmed teised teemad.