Põhja prefektuuri teatel tuli teisipäeva öösel kella poole ühe ajal häirekeskusele kõne tähelepanelikult inimeselt, kelle sõnul istus Tallinna kesklinnas autosse joobes ja lärmakas seltskond, kes suure tõenäosusega asub sõitma. Patrullidele edastatud info põhjal asusid kirjeldatud sõidukit otsima Lääne-Harju jaoskonna politseinikud, kes märkasid autot Viljandi maanteel.

Patrull andis sõiduki juhile peatumismärguande, kasutades selleks punast ja sinist vilkurit ning helisignaali. Juht eiras seda, lisas kiirust ja üritas põgeneda. Näha oli, et auto on rahvast täis. Taas andsid korrakaitsjad juhile peatumismärguande, sõideti kõrvale, üritati blokeerida teed, kuid siiski ei pidanud juht kinni, vaid lisas aina kiirust juurde.

Kuna auto kaldus pidevalt vastassuunavööndisse, sõitis keset teed ning seadis mitme ohtliku manöövriga pidevalt ohtu nii autos olevate inimeste kui ka teiste kaasliiklejate elu ja tervist, otsustas Lääne-Harju jaoskonna patrullpolitseinik kasutada auto kinnipidamiseks tulirelva. Politseinik tegi kokku neli lasku – kaks hoiatuslasku õhku ja kaks sõiduki rehvi suunas.

Pärast minutitepikkust tagaajamist sõitis auto Nõmmel Lemmiku tänaval vastu aeda. Kohapeal peeti kinni autot juhtinud 27-aastane Ain, samuti viisid politseinikud kainenema ühe autos olnud 27-aastase joobes ja agressiivse noormehe. Kokku oli autos kuus inimest, keegi viga ei saanud.

Juhtunu asjaolude ning süüdlase väljaselgitamiseks alustati kriminaalmenetlust. Kiirmenetluse korras saadeti mees täna hommikul kohtu ette ning tema tegutsemine tõi talle kaasa ühe aasta ja nelja kuu pikkuse reaalse vangistuse. Süüdimõistetud noormeest on ka varasemalt korduvalt alkoholi tarvitanuna roolist tabatud.

Politseinikud on sel aastal kõrvaldanud liiklusest üle 4300 alkoholi tarvitanud autojuhi, mis on ca poolesaja võrra rohkem kui möödunud aastal samal ajal. Purjus juhi süül on saanud viga 87 ja hukkunud neli inimest.

Politsei- ja piirivalveameti turvataktikateenistuse vanema Toomas Malva sõnul on relva kasutamine vahetu ohu tõrjumiseks küll viimane abivahend, kuid aastas tuleb politseinikel kriitilistes olukordades siiski relva kasutada paarikümnel juhul.

„Kirjeldatud juhtumi osas tegi politseinik sel hetkel tema jaoks õige otsuse – ta hindas olukorda selliselt, kus kõik proovitud meetmed enda ja teiste kaasliiklejate elu ja tervist ohtu seadnud autojuhti ei peatanud ning viimane tekitas jätkuvalt eluohtlikke olukordi. Seetõttu otsustas ta suurema kahju vältimiseks kasutada hoiatuseks ning sõiduki peatamiseks tulirelva, valides selleks sobiva ja ohutama hetke."

"Iga politseipoolse relvakasutuse puhul järgneb analüüs, juhul, kui keegi saab ka viga või lausa hukkub, kriminaalmenetlus, mis selgitab välja, kas relva kasutamine konkreetses olukorras oli õigustatud. Ent esialgse hinnangu kohaselt toimis teisipäeva öösel relva kasutanud politseinik korrektselt ning loo kokkuvõtteks peeti kinni tugevas joobes autojuht, kelle kuritahtliku käitumise tagajärjel võinuks hukkuda või viga saada hulga inimesi,“ lisas Malva.

Aastas kasutavad korrakaitsjad ohu tõrjumiseks ja kurjategija tegutsemise peatamiseks relva umbes 20 korral. Neist valdav enamus on olnud hoiatuslasud. Politseinike tulirelva läbi pole viimase aasta jooksul keegi viga saanud.