Washingtonis asuva mõttekoja Brookings Institutioni uurija Jeffrey Bader ütles, et Lingi parteist väljaheitmist ja vahistamist oli juba pikka aega oodata, vahendab Associated Press.

„See on märk [praeguse presidendi] Xi Jinpingi ja juhtkonna otsustavusest võtta korruptsioonivastases kampaanias sihikule kõrgetasemelisi tegijaid,“ ütles Bader.

Nottinghami ülikooli Hiina poliitika instituudi esindaja Steve Tsangi sõnul on Lingi väljapuhastamise poliitiline eesmärk ebaselge. „Me ei ole kuulnud mingist isiklikust vimmast, mis Xi Jinpingil võiks Ling Jihua vastu olla,“ ütles Tsang.

Enne Lingi on langenud kaks Hiina väljapaistvat poliitikategelast: endine poliitbüroo liige Bo Xilai ja kuni 2012. aastal pensionile minekuni poliitbüroo alalisse komiteesse kuulunud Zhou Yongkang. Erinevalt Bo'st ja Zhoust pole Lingi kohta selgeid tõendeid, et ta oleks Xi oponent, ning noorteliidu fraktsioon, millesse ta kuulus, ei ole Tsangi sõnul olnud kõrgel tasemel poliitiline sihtmärk.

Ling sai Hiinas tuntuks 2012. aastal, kui tema poeg tegi Pekingis koos kahe alasti või napis riietuses naisega Ferrariga avarii. Lingi süüdistati selle skandaali kinnimätsimises.

Kuni 2012. aasta lõpuni oli paistnud, et Lingile terendab koht poliitbüroos, kuid selle asemel eemaldati ta tippjuhtkonnast ja nimetati ühendatud rinde tööosakonna juhatajaks.

Riiklik uudisteagentuur Xinhua teatas sisejuurdlusele viidates, et Ling võttis suuri altkäemakse ja kuritarvitas oma ametipositsiooni. Lingi perekond sai kasu tema poliitilisest mõjust. Lingi naine Gu Liping võttis samuti altkäemakse ning tema äritegevus sai Lingi staatusest kasu.

Ling sai lisaks parteidistsipliini ja seadust rikkudes teada palju partei- ja riigisaladusi, teatas Xinhua.