Walesi printsi külaskäik on esimene Briti kuningakoja liikme visiit Iraani pärast islamirevolutsiooni 1979. aastal, mis kukutas võimult šahh Mohammad Reza. Viimati külastasid Briti kuningliku perekonna liikmed Iraani 33 aastat tagasi, kui Charlesi isa prints Philip ja õde printsess Anne osalesid šahhi poolt korraldatud suurejoonelistel pidustustel, millega tähistati 2500 aasta möödumist Paabulinnutrooni rajamisest.

Briti ametiisikute teatel on prints Charlesi külaskäik puhtalt “humanitaarvisiit”, Teheranist sõidab troonipärija, kes on ühtlasi Briti Punase Risti patroon, edasi hiljuti maavärinas rängalt kannatanud Bami linna, kus hukkus üle 40 000 inimese. Sellegipoolest peegeldab printsi visiit suhete paranemist Londoni ja Teherani vahel.

Suurbritannia on viimastel aastatel juhtinud Euroopa Liidu Iraaniga suhete arendamise poliitikat, samal ajal kui Washington on järginud Iraani isoleerimise joont.

Kuigi Briti pool rõhutas printsi visiidi humanitaariseloomu, andis Iraani ajakirjandus külaskäigule ka poliitilise kaalu.

“See sümboolne visiit on pöördepunkt Iraani suhetes Läänega,” kirjutas liberaalne päevaleht Sharq.

Sharqi teatel sai Charles loa külastada Bami, samal ajal kui jaanuaris USA poolt välja pakutud humanitaarmissiooni eesotsas senaator Elizabeth Dole’iga lükkas Teheran tagasi.

Bamis kohtub Briti troonipärija kohalike võimude ja Iraani Punase Poolkuu töötajatega, külastab datli- ja apelsinikasvatajate perekonda ning käib Bami iidses tsitadellis.

Pühapäeval käis Charles Iraagis Basra sadamalinnas, kus ta kohtus seal teenivate Briti sõjaväelastega.