„On tõesti raske vaadata, et teised suudavad oma elu nautida ja sina ei saa koos nendega nautida,“ ütles tüdruk nimega Reem Merkelile ja lisas, et tema lootused Saksamaal õppida purunevad, kui ta lahkuma sunnitakse, vahendab The Local.

Noor palestiinlanna lisas, et on neli aastat käinud Paul-Friedrich-Scheeli koolis Rostockis ning õppinud vabalt rääkima saksa ja inglise keelt, lisaks natuke rootsi keelt. Nende perekonnal on aga probleem, sest keevitajast isa ei saa töötada ajutise elamisloaga, mis neile on väljastatud.

„Mul on eesmärgid nagu kõigil teistel. [Õppimine] on tõesti minu soov ja eesmärk, milleni ma tahan jõuda,“ ütles Reem.

„Ma saan aru, aga ometi pean ma... poliitika on mõnikord karm,“ vastas selgelt tasakaalust välja löödud Merkel üritusel, mis pidi keskenduma sellele, kui hea on Saksamaal elada. „Loomulikult oled sina äärmiselt kena inimene...“

Liidukantsler kogus ennast kaamerate ees siiski kiiresti ja hakkas kaitsma Saksamaa pagulaspoliitikat, et olla meele järgi valijatele.

„Tead, palestiina põgenikelaagrites Liibanonis on tuhandeid ja tuhandeid. Kui me nüüd ütleme „te võite kõik tulla“ ja „te võite kõik tulla Aafrikast“ ja „te võite kõik tulla“, ei tule me lihtsalt sellega toime,“ ütles Merkel.

Kui Reem selle peale nutma hakkas, astus Merkel lähemale ja silitas tal pead, öeldes: „Aga sina tegid hästi.“

„Ma ei arva, et asi on hästi tegemises, vaid selles, et see on väga keeruline olukord, proua kantsler,“ katkestas esitleja.

„Ma tean, et see on keeruline olukord,“ vastas Merkel. „Sellepärast tahan ma teda lohutada, sest me ei taha viia kõiki teid sellisesse olukorda, sest sul on raske aeg, sest sa oled näidanud paljudele teistele inimestele, millistesse olukordadesse võib sattuda...“

Merkel pälvis käitumise eest ootamatus olukorras palju kriitikat. Twitteris levis hashtag #merkelstreichelt.

Merkeli avalikkussuhete meeskond tegi asja neljapäeval hullemaks, kui väitis, et Reem puhkes nutma suurest erutusest pärast seda, kui Merkel seletas talle valitsuse plaani võimaldada talle kiirendatud asüüliandmise protseduuri.

Twitteri-kasutajad olid eriti vihased avalduse lõpus olnud lause „kõik plaksutasid teineteisele pärast 90 minutit kestnud elavat arutelu“ peale.