Aasta tagasi hukkus Amsterdamist Kuala Lumpurisse lennanud Boeing 777 pardal 298 inimest, vahendab Austraalia portaal News.com.au.

12 kuud pärast katastroofi sai News Corp Australia oma valdusse uue video, mis on üles võetud mässuliste eneste poolt. Video on juba esile kutsunud teravaid reageeringuid Austraalia poliitilise juhtkonna poolt. Peaminister Tony Abbott nimetas seda metsikuseks ja välisminister Julie Bishop ütles, et selle vaatamine ajab südame pahaks.

Austraalia News Corpi enese uuringu järgi saadeti eelmise aasta 17. juulil veidi pärast kella 15 kohaliku aja järgi ehk kaks tundi pärast seda, kui lennujuhid olid Malaysia Airlinesi lennukiga side kaotanud, Donetskist välja üksus, kes pidi otsima Ukraina piloote, kes olid väidetavalt katapulteerunud, kui nende lennuk alla tulistati.

Relvastatud üksus järgnes vrakist tõusvale suitsusambale ja hakkas piloote otsima. Väidetavalt olid kohalikud näinud üht neist minema roomamas.

Kohale jõudes leidsid mässulised eest rohkem rususid kui ootasid ning seejärel neile helistati ja teatati, et alla oli tulistatud kaks lennukit.

17-minutilises Donetskist välja smugeldatud videos on selgelt näha mässuliste nägusid ja ühel juhul ka isehakanud Donetski rahvavabariigi dokumenti. Mehed sorivad reisijate ja meeskonnaliikmete tükkideks rebitud surnukehade vahel nende asjades, et leida väärtuslikke esemeid.

Rääkides nii vene kui ukraina keeles väljendavad nad imestust ühe austraallasest ohvri seljakotti läbi vaadates.

Loobitakse mitmeid teisi kotte ning kuhjatakse kokku mobiiltelefone ja teisi esemeid.

Üksuse ülem saab telefonikõne peakorterist ja talle öeldakse, et alla on tulistatud kaks lennukit, ning ta annab käsu tsiviilisikute minema ajamiseks piirkonnast ja filmimise lõpetamiseks, öeldes, et kardab, et video satub internetti. Ta käsib meestel otsida lennuki musti kaste ja viia kõik tema autosse.

Ülemat on kuulda ütlemas: „Nad ütlevad, et Suhhoi tulistas alla tsiviillennuki ja meie omad tulistasid alla hävitaja.“

„Aga kus on Suhhoi?“

„See on seal ... see on reisilennuk.“

Hiljem näidatakse ülemat stjuardessile kuulunud dokumendiga.

„Näete, nad on välismaalased, malaislased.“

„Kes avas neile koridori siit üle lendamiseks,“ küsib kolleeg.

„Isegi kuradi papagoi lendas. Linde on igal pool, siin on üks, siin on teine. Kust? Seal on veel üks lind!“

Eksootilised värvilised linnud olid samuti lennu MH17 pardal.

Ülem saab mitmeid telefonikõnesid inimestelt, kelle hulgas arvatakse olevat Ruslan, mässuliste väejuht Donetskist, Vladimir Antufejev, endine Vene politseinik, kellest sai Donetski mässuliste poliitiline liider, ja Kaljian, mässuliste komandör Luganskist.

News Corpi uuringu järgi instrueeriti kohalikke elanikke selle kohta, mida nad peavad rääkima taevas nähtu kohta, sealhulgas seda, et nägid, kuidas reisilennukit tulistas tundmatu hävitaja.

Mässulistes tekitas segadust ka see, et reisilennuk vedas muu hulgas helikopteriosi, mistõttu arvati, et koos on mitme lennuki rusud.