Eile kell 21 ETV eetrisse läinud "Aktuaalse kaamera" Ida-Virumaal 600 inimese koondamisest rääkivat uudistelõiku illustreeriti videopildiga sellest, kuidas vihane rahvamass jookseb tormi ametliku väljanägemisega hoonetele, lõhub aknaid ja lehvitab Venemaa lippe. Sealjuures ei olnud märgitud kus, mis, millal ja mispärast pildil toimub. Seejärel sai samal taustal sõna Balti Vene-uuringute keskuse direktor Vladimir Juškin, kes lausus, et hübriidsõda on Balti riikides Venemaa juhtimisel käinud juba kaua.

Mäsulõigule eelneva lõigu asukohaks on märgitud Narva ning miski ei osuta sellele, justkui oleks kaamera vahepeal Eesti pinnalt ja tänasest päevast lahkunud.

Treenitud pilk tundis pildil küll ära Donetski valitsushooneid hõivavad separatistid, kuid tavavaatajale ei andnud saatelõigu autor Vahur Lauri millegagi mõista, et näitab vaatajale sündmusi, mis leidsid aset Ukraina pinnal juba mõnda aega tagasi.

Vaatajal, kes ei mäleta Donetski sündmuste detaile või ei tunne väga hästi Ida-Virumaa hoonete fassaade, võis sellist pildi ja sõnade kombinatsiooni nähes vabalt jääda mulje, et Ida-Virumaal ongi rahvarahutused lahti läinud.

"Aktuaalse kaamera" toimetusest öeldi Delfile, et uudistesaate sisu kommenteerivad väljapoole maja uudistetoimetuse juht Urmet Kook ja eetikanõunik Tarmu Tammerk. Urmet Kook ütles, et viibib puhkusel ning pole eilset uudistesaadet näinud ega saa seda seega kommenteerida. Tarmu Tammerkiga täna telefonitsi ühendust saada ei õnnestunud.