Sotsiaaldemokaatliku Erakonna juhatuse liige Andres Anvelt saatis eile õhtul pressiteate, milles ütles, et võrdõigusvoliniku valimiste korda tuleb oluliselt muuta. Mikserilt küsiti täna valitsuse pressikonverentsil, kas see on Anvelti isiklik või erakonna seisukoht.

Mikser kommenteeris, et erakonna tasemel ei ole võrdõigusvoliniku konkursi läbipaistvuse teemat arutatud, sest erakonna juhatus pole kogunenud, nii et Anvelti väljaöeldu on pigem tema isiklik seisukoht. „Kindlasti on tähtis, et ei tekiks kõhklusi, kas valik on langetatud erapooletult ja valituks osutunud parim kandidaat,“ oli Mikser siiski Anveltiga nõus.

Kaitseminister nentis, et kuivõrd praegune kord võimaldab kahtlusi, siis tuleb konkursi protsessile kriitiliselt otsa vaadata. Mikser sedastas, et soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku näol on tegu institutsiooniga, mille erapooletus peab olema iseenesest mõistetav.

„Kindlasti arutame selle üle, kui tuleme juhatuse tasemel kokku. Kindlasti on kahetsusväärne, et kahtlused on õhus. Selge on see, et mistahes tunnuse alusel diskrimineerimine ei ole aktsepteeritav,“ sõnas Mikser ja rõhutas, et see käib ka erakondliku kuuluvuse kohta.

Sama seisukohta väljendas volinikuks valitud Liisa-Ly Pakosta Delfile teisipäeval. „Kas meil ongi selline Eesti, kus ühel kümnendil diskrimineerime soolise [identiteedi] eest, järgmisel kümnendil erakondliku kuuluvuse eest, järgmisel kümnendil naiseks või meheks olemise eest – need on kõik võrdsed diskrimineerimise alused,“ kommenteeris Pakosta.

Kui Pakosta seda nägemust eile Facebookis väljendas, öeldi kommentaarides, et pole ehk mõistlik viidata diskrimineerimisele poliitilise kuuluvuse tõttu, kui minister otsustas kahe kandidaadi vahel valides just Pakosta ametisse nimetada. Pakosta aga kinnitas seepeale, et ta oli tugevam kandidaat.

Möödunud reedel nimetas sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna (IRL) soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinikuks oma erakonnakaaslase Liisa-Ly Pakosta, kes astus samal päeval erakonnast välja.