Hääletus 8000 moslemi mehe ja poisi 1995. aastal Bosnia serblaste poolt tapmise hukkamõistmiseks lükati edasi kolmapäevale, vahendab AFP.

15-liikmeline julgeolekunõukogu lootis massimõrva ametlikult genotsiidiks kuulutada enne laupäeval toimuvaid massimõrva 20. aastapäevale pühendatud mälestusüritusi Bosnia ja Hertsegoviinas.

Bosnia serblaste juhid on teinud Venemaa suunas lobitööd ÜRO resolutsiooniprojekti blokeerimiseks, väites, et see on „serblastevastane“, sest keskendub mõrvadele aastatel 1992-1995 toimunud Bosnia sõja viimastel kuudel.

Serbia ja Bosnia serblaste poliitikud on pikka aega eitanud Srebrenica veresauna suurust, kuigi kaks rahvusvahelist tribunali on seda genotsiidiks nimetanud.

Eriarvamused resolutsiooniprojekti teksti üle taaselustasid Balkani sõdade aegsed eraldusjooned. Ka siis oli Venemaa serblaste ja Serbia poolel ning lääneriigid toetasid Bosnia moslemeid ja horvaate.

Venemaa esindaja asetäitja ÜRO-s Pjotr Iljitšev nimetas resolutsiooniprojekti lõhestavaks ning väitis, et see keskendub vaid konflikti ühele osale.

Serbia peaminister Aleksandar Vučić ütles teisipäeval, et osaleb nädalavahetusel toimuvatel mälestusüritustel, et aidata kaasa leppimisele, kuid ei tunnistanud otseselt mingit rahvuslikku süüd.