7. juulil ilmus Delfis uudis kahest mehest, kes poseerisid Vao külas Norra massimõrvari Anders Breiviki särkidega. Uudise kommentaariumis võttis sõna üks meestest, kes selgitas oma tegevuse tagamaid.

Laupäeval võis Vao külas näha kaht meest, kes kandsid 77 inimest tapnud massimõrvari Anders Breiviki näoga T-särke. Kui esialgu olid nende eesmärgid teadmata, siis loo kommentaariumis kergitas saladusteloori üks mees, kasutajanimega "korsakovi vend", kes väitis end olevat üks pildil olevatest meestest.

Tema sõnul seisnes peamine T-särgi kandmise põhjus protestis valitsuse tegevuse vastu. "Algul räägib rahvas valitsejatega normaalselt, kui ei kuulda, tõstetakse tooni ja lisatakse krõbedamaid sõnu. Kui ikka ei reageerita, pannakse selga särgid, Breiviki piltidega. Sõnumiks, et meie eestlased, ei hakka tegelema probleemiga, mis on Vao pagulased, vaid põhjusega, kelleks on inimesi mitte kuulav valitsus."

"Meile ei meeldi valitsuse käpa all haukuvad demagoogid"

"Meile ei meeldi veel valitsuse käpa all haukuvad demagoogid, keda soositakse nii teles kui meedias ja kes peavad rahvast lolliks ja kuskilt, kellegi poolt manipuleeritavaks. Kes ei mõtle nii nagu valitsus ja peavoolumeedia soovib, on kari idioote," kirjeldas ta. Breiviki fännisärki kandnud mees viitab siin Kalle Muuli ja Anvar Samosti saatele alates 20 minutist.

Oma eelmisele kommentaarile ei soovinud mees midagi lisada öeldes: "Kõik on välja öeldud, mis mul öelda oli."

Tõepoolest pöörati kahele Anders Breiviki näoga särki kandvale mehele tähelepanu ka Anvar Samosti ja Kalle Muuli 5. juuli saates "Muuli ja Samost". "Need asjad ei juhtu lihtsalt "lambist". Vao külas ei ela kahte joodikut, kes sõitsid igaks juhuks Rakverre, tellisid endale kohalikust särgipoest Breiviki piltidega särgid. See ei ole lihtsalt see asi," kostus saatest.

Tsiklimeeste juht: need mehed pole ühissõiduga seotud

Breiviki T-särki kandnud mehe sõnul ei sundinud teda keegi seda särki kandma. Ta lasi selle ise Tartus Lõunakeskuses teha ning särk maksis 11 eurot. "Kandsin uhkuse ja kindla sõnumiga teiesugustele, Brüsseli tuulelippudele."

Meestel olid uue trükiga särgid seljas, mille põhjal oletasid ka ürituse korraldajad, et tegemist oli konkreetselt selleks sündmuseks valmistatud särkidega.

Tsiklimeeste ühissõidu korraldanud Johnnie Little kinnitas 7. juulil Delfile, et need kaks meest ei ole kuidagi seotud nende ühissõiduga Vao elanike toetuseks. "See on provokatiivne tegevus, seotud hilisminevikus toimunud Norra juhtumiga, selle tõttu võtame asja väga tõsiselt. Meil oli ürituse reeglistikus kirjas, et kõik rassismi ja vaenu õhutavad riided, lipud, märgid on rangelt vaja koju jätta. Ju siis ikka keegi pidas vajalikuks teistmoodi tegutseda," sõnas Johnnie Little.

Kaitsepolitseiameti pressiesindaja Harrys Puusepa sõnul on varem, muuhulgas oma aastaraamatutes, kaitsepolitsei aastaid toonud välja et Eestis ei ole äärmuslusel ühiskonnas laialdast toetust. Üksikute isikute võikal moel tähelepanu otsimise erandlikkus üksnes kinnitab seda. "Tänasel päeval saame jagada üldist arusaama, et kindlasti selline tegevus mõneti kahjustab Eesti rahvusvahelist mainet," sõnas Puusepp.

Breivik tappis 2011. aasta juulis 77 ja haavas 242 inimest, kui pani Oslo kesklinnas plahvatama pommi ning avas seejärel tule tööpartei noortelaagris Utøya saarel. Massimõrvarit karistati 21-aastase vangistusega.

Jaga
Kommentaarid