Austraalia, Uus-Meremaa ning Ameerika Ühendriikide statistika näitab, et batuutidel juhtunud õnnetused pole enam midagi erandlikku ja neid, tihti ka väga tõsiste tagajärgedega, juhtub üha rohkem.

Ekspertide sõnul on näiteks batuutide turvavõrk jätnud vanematele mulje, et batuudil hüppamine on nende võsukeste jaoks ohutu ja neil ei ole vaja pingsalt oma lastel silma peal hoida. „Turvavõrk on üks riskifaktoritest, kuna vanemad võivad vääralt arvata, et see hoiab ära igasugused õnnetused,“ tõdes õnnetuste põhjal valminud Austraalia ja Uus-Meremaa raport.

Aastatel 2002 kuni 2011 juhtus Austraalias keskmiselt 1737 batuudiõnnetust ja kõige tihedamini said neis viga viie- kuni üheksa-aastased lapsed.

Uus-Meremaal, kus kohustuslikke standardeid batuutidele pole kehtestatud, oli taolisi õnnetusi aga ainuüksi 2013. aastal 7644 ja see number on aasta-aastalt suurenenud. „Enamikul juhtudel oli vigastuste põhjuseks laste kokkupõrkamised, mitte kukkumistest tulenevad õnnetused,“ teatas raport.

Ka Ühendriikides juhtub tarbijakaitseameti andmetel batuudiõnnetusi üha rohkem. Uuringu järgi vajas batuudil juhtunud õnnetusega seoses haiglaravi umbes 5000, 2013. aastal aga juba enam kui 17 000 inimest. Kümne aasta jooksul on batuudiõnnetustes hukkunud 12 inimest.

Tallinna kiirabi peaarsti Raul Adlase sõnul on neil ainuüksi selle aasta jooksul tulnud tegeleda 24 batuudiõnnetusega, eelmisel aastal oli neid kogu aasta jooksul kokku 26. Ta tõdeb, et nendel perioodidel, kui individuaalseid batuute ei olnud veel võimalik soetada, seda tüüpi õnnetusi ka ei toimunud.

Jaga
Kommentaarid