Sisekaitseakadeemia kutse-, rakenduskõrgharidus- ja magistriõppesse lõppes kandideerimine juba eile ja kokku laekus koolile 1037 avaldust.

Akadeemia teatel on tänavu rakenduskõrghariduse puhul jätkuvalt populaarseimad politseiteenistuse ning tolli ja maksunduse eriala. Politseiteenistuse erialale laekus 270 (konkurss 5,4) ning tolli ja maksunduse erialale 254 avaldust (konkurss 6,4), mis on ka kõige tihedam konkurss ühele kohale. Kutseõppes on kõige populaarsemad patrullpolitseiniku ja piirivalvuri eriala, kuhu esitati vastavalt 148 (konkurss 5,9) ning 101 avaldust (konkurss 4,0).

Võrreldes eelmise aastaga on siseakadeemia kinnitusel sisseastujate arv kasvanud, märkimisväärselt on suurenenud konkurss kutseõppe aladele. Näiteks on kasvanud nende kandideerijate osakaal, kelle jaoks vanglaametniku eriala on esmane valik.

Tartu ülikooli sai avaldusi esitada eile südaööni, kuid täna kella neljani saab siiski veel avaldusi ja vajalikke dokumente esitada isiklikult Tartu ülikooli esindustes kohapeal.

Tallinna tehnikaülikool (TTÜ) lõpetab uute üliõpilaste vastuvõtu täna kell kolm päeval. Eilse seisuga oli laekunud ühtekokku 8531 sisseastumisavaldust.

TTÜ vastuvõtuspetsialisti Kirsti Naaberi sõnul soovitakse bakalaureusetasemel kõige enam õppida ärindust ja informaatikat, mõlemale erialale on esitatud üle 500 sisseastumisavalduse. „Konkursisõel on bakalaureusetasemel kõige tihedam halduskorralduse erialal, kus ühele õppekohale kandideerib ligikaudu 14 inimest,“ rääkis Naaber.

„Järgnevad ärindus konkursiga 4,3, keskkonnajuhtimine konkursiga 5,6, geenitehnoloogia konkursiga 5,4 ja küberfüüsikaline süsteemitehnika konkursiga 5,35. Alla 1 on konkurss rahvusvahelise ärikorralduse, õigusteaduse, rahvusvaheliste suhete, maa-teaduste ja geotehnoloogia, meretehnika ja väikelaevaehituse ning elektroenergeetika erialal, nii et neis valdkondades on hetkel kõige lihtsam bakalaureuseõppesse pääseda.“

Eesti kunstiakadeemia võtab sisseastumisavaldusi vastu veel täna kella neljani.

Eesti maaülikool võtab avaldusi vastu 7. juulini. Esimese nelja päevaga esitati enam kui 2000 sisseastumisavaldust. Eilse seisuga on kõrgeim konkurss (6,96) toiduainete tehnoloogia õppekavale, mis on üks nutika spetsialiseerumise erialadest

Tallinna ülikooli saab sisse astuda veel viie päeva jooksul. Avaldusi saab esitada sisseastumise infosüsteemis SAIS kuni 7. juulini ja TLÜ-s kohapeal võetakse ka lisadokumente vastu kuni 7. juulini (välja arvatud pühapäeval, 5. juulil).

Seni on Tallinna ülikooli esitatud 6027 sisseastumisavaldust. Enim soovitakse õppima asuda psühholoogia, õigusteaduse ning haldus- ja ärikorralduse bakalaureuse ning organisatsioonikäitumise, sotsiaalpedagoogika ja lastekaitse ning eripedagoog-nõustaja magistriõppekavale, kuhu on laekunud kõige rohkem avaldusi. 

Suurima konkursiga bakalaureuseeriala on haldus- ja ärikorraldus, kus ühele kohale kandideerib hetkel 10,8 inimest. Magistriõppe erialadest on suurima konkursiga keeleteadus ja keeletoimetamine, kus kandideerib 2,9 inimest kohale.