Mälestustahvel Jane ja Tarmo Rigale ning Allan Valgele püstitati Ishinca baaslaagrisse, mis asub Tocllaraju mäel 4350 meetri kõrgusel, vahendab alpiniste koondav sotsiaalmeedia lehekülg alpinism.ee.

Mälestustahvlil on kasutatud muuhulgas ka Jaan Kaplinski luuletust. Nimelt kirjutas Eesti Päevaleht juunis, et Allan Valgel oli tavaks mägedesse minnes oma sõpradele teada anda, et ta läheb sinna, ja sõnastada, miks ta sinna läheb. 2012. aasta juunis, kui ta suundus 8000-sele Gasherbrum I-le, saatis ta oma sõpradele need Jaan Kaplinski luuleread:

ma olen madalal sündinud

kesk sammalt ja lehekõdu

ma olen madalal sündinud

kuid madalal pole mu kodu.

ma olen madalal sündinud

kuid mu kodu on kaugel väljas

mu kodu on taeva ja tuulte peal

ja lagedal, vilus ja näljas

Traagiline õnnetus juhtus tänavu 7. juunil kella 8 paiku hommikul, kui Peruus Tocllaraju mäel jäid lumelaviini alla eestlased Annemai Märtson, Tarmo Riga ning tema abikaasa Jane Riga ja nendega koos olnud Allan Valge. Ainsana leiti elusana Märtson.

Märtsoni sõnul kõndisid eestlased üle jäise silla, mis murdus, vallandades lumelaviini. Õnnetus juhtus merepinnast 5900 meetri kõrgusel. Alpinistid püüdsid vallutada 6034 meetri kõrgusel asuvat Tocllaraju mäetippu.

Turismifirma avastas mägironijate kadumise esmaspäeva pärastlõunal, kui nad said satelliidi vahendusel kõne Saksa turistidelt.

Päästeoperatsiooni juht Alfredo Quintana Figueroa ütles, et päästjad jõudsid sündmuspaika 12 tundi hiljem pärast õnnetust.

Jaga
Kommentaarid