"Piinlik lugu Valeri Korbi väitekirjaga muutus eriti halenaljakaks pärast tema ja ta erakonnakaaslaste kommentaare," sõnas Lotman oma blogipostituses.

Nimelt kommenteeris erakonnakaaslane Enn Eesmaa, et Korbi kommentaaride põhjal arvab ta, et see juhtum on plagiaadist väga kaugel, ning erakonnakaaslane Aadu Must ütles Delfile, et esmalt tuleb ära oodata süüdistus, kui see üldse tuleb.

"Dissernet on oma tõendid esitanud ja igaühel on võimalik nendega tutvuda. Mingisugust kohtulikku menetlust ei tule," sõnas Lotman, kelle hinnangul on Eesmaa ja Musta kommentaarid kas naiivsuse või sihiliku hämamise ilmingud.

Lotmani kinnitusel ei teki Korbi töö puhul küsimust, kas tegu on plagiaadi või lohaka tsiteerimisega, sest plagieeritavad tekstid kuuluvad sootuks teise teemavaldkonda.

"Korbi väitekirja pealkiri on "Проблемы формирования готовности муниципальных служащих к профессиональной деятельности", st munitsipaalteenistujate professionaalse tegevuse valmiduse formeerumise probleemid. Kõlab päris teaduslikult," märkis Lotman.

Töösse on jäänud sisse naljakaid kohti

"Paraku on lõviosa teksti võetud allikast, mis räägib hoopis politseitöötajatest (siseasjade organite töötajatest). On enam-vähem selge, kuidas see mehhanism toimis: pealkiri pandi google'isse ja võeti sarnased tekstid. Ning edasi asendati find and replace meetodiga nt "kursandid" "munitsipaaltöötajatega" jne," sedastas Lotman.

Paraku hakkab Lotmani sõnul silma, et mõnes kohas on unustatud "kursandid" "munitsipaaltöötajatega" asendada. "Nii et kui väitekirja juhendaja ja oponendid oleksid seda lugenud, oleks neil siinkohal pidanud tekkima küsimus: wtf kursandid?!" nentis Lotman. "Selliseid naljakaid kohti, kus munitsipaalorganite asemel tekib millegipärast nt patrullteenistus, on veelgi," lisas Lotman.

"Ning võib-olla põhiline. Kas Valeri Korb, nagu ka tema juhendaja ja oponendid, tõepoolest arvavad, et munitsipaaltöötaja psühholoogiline valmidus on sama, mis erinevate siseasjade organite üksuste (sh ka OMONi) võitlejate oma? Huvitav oleks teada ka professor Musta arvamust, kellel, nagu Korbilgi, on munitsipaalpoliitikuna suur kogemus."

Korb ütles Delfile, et kirjutas töö aastaid tagasi ning ei mäleta selle üksikasju, siiski kinnitas ta, et ei ole oma töös midagi võltsinud.

"Mina olen oma väitekirjad kaitsnud enne hr Korbi, kuid mäletan üksikasjalikult mitte üksnes neid, vaid ka oma 250-leheküljelist diplomitööd (oponent hindas selle kandidaadiväitekirja vääriliseks) ja isegi oma kursusetöid. Põhjuseid on kaks. Esiteks, ma kirjutasin nad ise. Teiseks, ma ei ole (veel) nõdrameelne," lõpetas Lotman.

Jaanipäeval avaldati Venemaa internetilehel Dissernet ekspertiis, millest selgub, et riigikogu liikme Valeri Korbi 2002. aastal Peterburi riiklikus ülikoolis kaitstud 286-leheküljelisest teadustööst esineb plagiaadikahtlus enam kui 200 leheküljel. 68 lehekülge ei analüüsitud, kuna seal on vormistuslik materjal (tiitellehed, eessõna, joonised jne).