Välisministeeriumi pressiesindaja Mari-Liis Valter ütles Delfile, et neljast eestlasest ainsana eluga pääsenud Annemai Märtson jõudis täna varahommikul Eestisse.

Peruus Ancashi piirkonnas Huaraze linna lähedal asuvas lumises mäestikus hukkus lumelaviinis kolm Eesti alpinisti, neljas mägironija leiti elusana.

Elusana leiti 33-aastane Annemai Märtson, kes kannatas mitme roidemurru ja verevalumite ning veepuuduse käes. Märtson pääses 18 tundi pärast pääsemist lõpuks erahaiglasse Huaraze linnas.

Peruu meedia avaldas video, kuidas Annemai saabus mägedest haiglasse.

Annemai Märtsoni ravikulude hüvitamise toetuseks avati arvelduskonto. Kui suur on laekunud toetussumma ning mida annetatud rahaga on tehtud, ei ole Deflile teada. Samuti ei ole Delfil õnnestunud Märtsoni lähedastega ühendust saada.

Peruus jäid lumelaviini alla Tarmo Riga (45) ning tema abikaasa Jane Riga (42) ja nendega koos olnud Allan Valge. Viimastel andmetel on Tocllaraju mäel leitud kahe inimese surnukeha ning suure tõenäosusega on tegemist eestlastega.

Õnnetus juhtus pühapäeval, 7. juunil kella 8 paiku hommikul. Märtsoni sõnul kõndisid eestlased üle jäise silla, mis murdus, vallandades lumelaviini. Õnnetus juhtus merepinnast 5900 meetri kõrgusel. Alpinistid püüdsid vallutada 6034 meetri kõrgusel asuvat Tocllaraju mäetippu.
Turismifirma avastas mägironijate kadumise esmaspäeva pärastlõunal, kui nad said satelliidi vahendusel kõne Saksa turistidelt.