„Valitsuse keelenõudeid käsitlevas määruses on kirjas, et nõuete määramisel lähtutakse töö iseloomust ja keelekasutusolukordadest, mis on Euroopa Liidus aktsepteeritud lähenemine. Toom viitab, et lasteaiaõpetajatele kehtivad keelenõuded on absurdsed, mis omakorda kõlab täiesti absurdselt,“ ütles Metlev.

„Meie muukeelsetes lasteaedades on aina rohkem eesti keelt ja sel põhjusel on lasteaednike keelenõuded täiesti õigustatud. Keeruline on ette kujutada, kuidas me suudame tagada vene päritolu lastele väärika elu Eestis, kui eraldame neid juba lasteaias eesti keele – ja kultuuriruumist,“ lisas ta.

Metlevi sõnul võiks eurosaadik juriidilise võimlemise asemel arutada, kuidas parandada eesti keele oskust. Üks võimalus on tagada kõigile soovijatele tasuta ja pikaaegne keeleõpe. „Kurb fakt on see, et ligi pooled venekeelsed eestimaalased ei oska eesti keelt. Lisaks on meil palju tublisid inimesi, kellel on nii haridust kui motivatsiooni oma keelebaasi arendada, kuid kehv majanduslik olukord, hirmud või info nappus takistavad seda. Eesti riigi huvides on tagada kõigile soovijatele tasuta eesti keele kursused, mis võimaldaksid jõuda kõrgtasemeni. Praegune olukord, kus igal aastal on vaid mõnisada tasuta õppekohta ei ole üldse rahuldav. Juba tekkinud sotsiaalsete pingete vähendamiseks on tarvis muuta keeleõpet kättesaadavaks ja tegeleda vene koolis toimuva eestikeelse õppe kvaliteedi tõstmisega,“ lõpetas Metlev.