Olukord veel ligi kuu tagasi oli valitsuses ja parlamendis ülipinev - Reformierakonna maksumuudatuste vastu olid koalitsioonikaaslased, avalikkus, suur osa ettevõtjatest. Õhus oli valitsuse kukkumine, sest nii Reformierakkonnas kui sotside seas oli piisavalt poliitikuid, kes ei oleks hääletanud muudatuste poolt.

Et ära hoida valitsuskriis, pakkus peaminister riigikogule usaldushääletust. Sellist parlamentaarset elupäästmisvõimalust kasutas Rõivas eelkõige seetõttu, et Anne Sulling, Aivar Sõerd ja Maris Lauri saatsid ca 40 erakonnakaaslasele mureliku kirja, mis lõppes sõnadega, et nemad muudatusettepanekuid ei toeta.

Nende kolme taga oli veel mitmeid mõjukaid reformierakondlasi, kes olid Rõivase ja ta kaaslaste tegutsemisele sõnades, aga ka vaikimisi, punast kaart näidanud.

Oluline kiri algab kirjeldusega ja murega majanduse käekäigu pärast. Avaldame allpool väljavõtte kirjast.

"/.../

Murelikku tagasisidet on tulnud erakonna liikmetelt ka väljastpoolt fraktsiooni.

Valitsusliidu leppe katteallikad ei arvesta Eesti konkurentsivõime olukorda, kus majanduse kasvu trend on madal.

Käsitletud on madalapalgaliste maksutagastust, mis soosib ümbrikupalkade maksmist. Loob teatud palgavahemikus palgatõusule vastupidise motivatsiooni. Soovitus on selle asemel rakendada kiiremat tulumaksuvaba miinimumi tõusu.

Põhjalikult on käsitletud sotsiaalmaksulangetust ning hotellide käibemaksu tõusu. Sotsiaalmaksu osas on kriitiline hinnang. Mis puudutab majutusasutuste käibemaksu tõusu, on küsimus, kas on mõistlik panustada konkurentsivõime vähendamisse ühes olulises majandussektoris, mis on avatud välisele konkurentsile?

Käsitletud on kütuseaktsiisi tõusu, millele on seos majanduskasvuga, kuna kütus on sisendiks erinevates majandussektoris. Ettepanek on kaaluda sotsiaalmaksu lage.

Eelnevat arvesse võttes ei saa maksupaketti toetada.

/.../.

Aivar Sõerd, Anne Sulling, Maris Lauri"

Sel korral peaminister veel võitis usaldushääletuse.