Säpo uurijad rääkisid Rootsi Raadiole, et viimase aastaga on kasvanud nende inimeste arv, kes sõidavad Lähis-Itta, et võidelda terroriorganisatsioonide, peamiselt Islamiriigi ridades. Paljusid reise rahastatakse aga Rootsis võetud laenudega, vahendab The Local.

Säpo terrorismi rahastamise ekspert Martin Frimansson seletas, et kui osa Rootsist pärit võitlejatest on laenanud raha pankadest või kasutanud Rootsis välja antud krediitkaarte, siis teised maksavad SMS-laenudega või sõidavad Süüriasse ja Iraaki Rootsis renditud autodega.

Frimanssoni sõnul teevad selge enamuse reisidest võimalikuks just laenud.

Frimansson ütles, et osa võtab laenu ka oma staatuse tõstmiseks Islamiriigis või teistes organisatsioonides.

„Võib olla, et kui sul on auto ja raha, saad sa automaatselt meeskonna juhiks. Kui sul ei ole saabudes raha, autot ega midagi, siis saad sa võibolla kiirabiauto juhiks,“ ütles Frimansson.

Seaduse järgi peavad krediidiettevõtted ja pangad võtma tarvitusele mitmeid meetmeid, mis on mõeldud terrorismi rahastamise vältimiseks, kuid Säpo andmetel viitab raha laenamise trend Lähis-Itta sõitmiseks sellele, et ära teha on veel palju.

Säpo kutsub laenuandjaid üles teatama kiiremini inimestest, kes ei suuda oma laene tagasi maksta, ning olema karmim selles suhtes, kellele üldse raha laenata.