TNS Emor esitles täna BNSi tellitud erakondade populaarsuse uuringut, andes analüütilise ülevaate praegustest trendidest ning jagas ka mõned prognoosid tulevikuks.

Voogi sõnul erakondade reitingud suviti üldiselt ei muutu, kui just midagi olulist majanduse või poliitilise elu vallas ei juhtu. Tavapärased väiksed skandaalid erakondade pikaajalist positsiooni ei pidavat samuti mõjutama.

"Aprilli ja maiga võrreldes olulisi muutusi ei ole. Vahe Reformierakonna ja Vabaerakonna vahel on nii väike, et nad on sisuliselt võrdsed. Sotside reitingud on viimased kolm kuud suhteliselt stabiilsed olnud. EKRE on läinud IRList mööda, kuid sisuliselt on ka nemad oma populaarsuselt võrdsed," rääkis Voog pressikonverentsil.

"Valitsuskoalitsiooni reiting kokku on 43 protsenti ehk siis valitsuskoalitsiooni positsioon on sama, mis aprillis ja mais. Võrreldes valimiste tulemustega on kindlasti erakonnad kõvasti kaotanud, aga seda on kompenseerinud kolmanda liikme juurde tulek, nii et summaarselt on valitsuskoalitsiooni erakondade reiting jäänud samale tasemele nagu  aasta alguses," summeeris Voog.

"Keskerakond on jätkuvalt stabiilselt esimene ja nende protsent ei ole absoluutselt muutunud võrreldes aprilli- ja maiperioodiga. Kindlasti, mis garanteerib Keskerakonnale suurema stabiilsuse, kui rääkida põhjendustest, on see, et nad on ikkagi kahe kindlalt eristuva sihtrühma erakond, kelleks on mitte-eestlased ja vanemaealised. Teised erakonnad nendes kahes sihtrühmas konkurentsi ei paku ja ülejäänud elanikkonna seas on konkurents tihe. Siin konkureerivad viis erakonda: Vabaerakond, Reformierakond, sotsid, EKRE ja IRL."

"Tähelepanuväärne on jätkuvalt uue poliitilise jõu ehk Vabaerakonna jätkuv tõus,  nad ei ole kaotanud oma usutavust uue poliitika osas, vastandudes olemasolevatele erakondadele, kes on oma mainet palju kahjustanud,"  tõdes Voog.

Delfile antud intervjuus rääkis Voog erakondadest veel nii palju, et suurt osakaalu EKRE edaspidises poliitikas kindlasti ei saa, kuna nende valijaskond on väga kitsas. .
"Olles radikaalne, garanteerivad nad endale stabiilsuse valijate näol, aga samal ajal piiravad ennast oma toetajaskonna määraga," rääkis Voog.

See, kas IRL hakkab "suurte mängijate" seast välja libisema, pidi sõltuma paljuski teistest erakondadest. "Kui teised erakonnad on tugevad ja säilitavad oma positsiooni, siis puudub IRLil võimalus, aga tavaliselt ikka kellegiga midagi juhtub ja see annab omakorda teistele võimaluse," prognoosis Voog.

Vabaerakonna kohta ütles Voog, et nad on ise deklareerinud ennast uueks jõuks poliitikas ja suur osa Eesti kodanikkonnast usub nendesse, kuna nad pole oma usutavust kaotanud. 

"Nad on saanud üha tuntumaks selles, mida nad representeerivad ja nii on nende toetajaskond kasvamas. Vabaerakond on lihtsalt alternatiiv rikutud mainega suurtele erakondadele," nentis Voog.

Savisaare teoreetilise lahkumise puhul pidi Keskerakonna edasine edu sõltuma nende ühtsusest ja sellest, et nad ei laguneks erinevateks fraktsioonideks.  

"Oluline on kuivõrd suudetakse endas hoida tegutsemisenergiat ja kuivõrd suudetakse jätkata seda eelnevalt hoitud liini."

Savisaare lahkumine Voogi sõnul koheselt Keskerakonnale hääli maksma ei läheks. Samuti pidi venekeelne valijaskond olema palju konservatiivsem kui eestikeelne. 

"Kuna hoiakutes on teatud inerts olemas, siis eelistused ei muutu päevapealt. Kui kedagi ollakse toetatud juba kümneid aastaid, siis need harjumused nii lihtsalt ei muutu. Kui Keskerakond jätkaks praegust kurssi ja aktiivsust, siis võiks nende positsioon säilida ka ilma Savisaareta," kinnitas Voog.