Cowles ütles, et püüdis töötule ja juhiloata Roofile mentoriks olla, kuid viimane ei olnud selle mõtte suhtes vastuvõtlik, vahendab BBC News.

„Tegelikult rääkisin ma temaga telefonis lühidalt vaid mõni hetk ja ta ütles, et on sihtmärgi juures harjutamas oma uue relvaga,“ ütles Cowles, kirjeldades telefonikõnet umbes Roofi sünnipäeva paiku aprillis.

Roofi jakil tema profiilipildil olid apartheidiaegse Lõuna-Aafrika Vabariigi ja Rodeesia (praegu Zimbabwe) lipud.

Alabama osariigis Montgomerys asuva Southern Poverty Law Centeri (SPLC) president Richard Cohen ütles, et Roof ei olnud nende organisatsioonile teada ning pole selge, kas ta on seotud mõnega 16 valgete rassistide organisatsioonist, mille tegevuse SPLC on Lõuna-Carolina osariigis tuvastanud.

Coheni sõnul tundub Roof Facebooki põhjal olevat „rahulolematu valge rassist“.

Facebooki konto andmetel käis Roof Lõuna-Carolinas Lexingtonis asuvas White Knolli keskkoolis, mis asub kahetunnise autosõidu kaugusel Charlestonist. Roofi elukohaks on märgitud osariigi pealinn Columbia.

Politsei identifitseeris Roofi sõprade ja sugulaste vihjete järgi, kes tundsid ta ära valvekaamera fotode järgi.

Lõuna-Carolina kohturegistri järgi oli Roofile esitatud narkosüüdistus ning varem oli ta vahistatud loata võõrale territooriumile tungimise eest.

NBC News avaldas intervjuu Sylvia Johnsoniga, kes enese sõnul rääkis ühega kirikus ellujäänutest. Ta rääkis, et tulistaja laadis relva viis korda ning ütles: „Ma pean seda tegema... Te vägistate meie naisi ja te võtate meie maa üle ja te peate minema.“

USA justiitsministeerium teatas, et uurib tulistamist kirikus vihakuriteona.