Kinnisvara konsultatsiooniettevõte Colliers International aitas koostada ülevaate Tallinna kaubanduspindade lähiaastate arendustest. Ses ülevaates märgitakse, et plaani järgi avatakse 2017. aastal Laagris kaubanduslinnak Gate Tallinn, mille ankurrentnik saab teiste seas olema ammu Eestisse oodatud mööblikaubamaja IKEA.

Colliers Internationali tegevdirektor Avo Rõõmussaar ütles Delfile, et info IKEA kohta on saadud arendaja käest, kuid mehe hinnangul ei tohiks seda võtta väga tõsiselt. „Me oleme suhelnud nii arendajaga kui üritanud suhelda ka frantsiisiettevõttega, kellel Leedus on juba IKEA, ja üritanud aru saada, kas see vastab tegelikkusele. Osapooled kommentaare ei jaga, aga samas meeldib kõigile näha seal seda nime,“ lausus Rõõmussaar selgituseks.

Gate Tallinna kaubandusparki arendab investeerimisfirma Trigon Capital, mille nõukogu esimees ja tegevjuht Joakim Helenius on võimalikest ankurrentnikest rääkides väga ettevaatlik. „Loomulikult on Gate Tallinn loogiline ja väga hea koht IKEA-le, kui nad Tallinnas poe avavad. Peame nendega läbirääkimisi, aga ma ei taha sellele lisaks midagi öelda,“ sõnas Helenius.

Õigupoolest käib Heleniuse sõnul väga palju läbirääkimisi, sest projekt on väga suur. Arendus kerkib plaani järgi 62 hektari suurusele alale. Juba on rajatud ühendus Pärnu maanteega Topi liiklussõlme näol. „Eesmärk on ehitada regionaalselt väga huvitav ja väga suur, ma usun, et suurim powercenter nagu on Põhja-Ameerikas ja Lääne-Euroopas linnade juures.“

„Baltikumis ja Soomes sellist ei ole veel – me oleksime esimene selline tõeline powercenter. Tallinnas on palju kaubanduskeskuseid, aga powercenter on midagi väga erilist: see ei konkureeri otseselt Tallinna kaubanduskeskustega, see saab olema teistmoodi kaubanduslahendus, kus pakutakse inimestele palju suuremat valikut ja madalamat hinda – see on eesmärk,“ tutvustas Helenius.

Suurärimehe kinnitusel on arendajatel juba ka nägemus, millised poed superkeskuses olema saavad, kuid neid mõtteid ta veel jagada ei malda. „Ma tahan, et kui me need asjad avalikkuse ette toome, siis see oleks kõigile suur ja loodetavasti positiivne üllatus, mida me turule toome. Tahame olla teistest kaubandusprojektidest väga erinev,“ sõnas Helenius.