Tõelised üllatajad peituvad aga linnades, keda esikümnest ei leia. Puudu on aastakümneid esikohale pretendeerinud Jaapani pealinn Tokyo, mis asetseb uues edetabelis üheteistkümnendal kohtal. Suurima kukkumise on aga teinud Moskva. Kui eelmise aasta edetabelis oli Venemaa pealinn veel üheksandal kohal ja enne seda 2012. aastal lausa teisel, siis vastavaldatud reitingunimekirjas on ta kukkunud viiekümnendale, vahendab Financial Times

Mõlema linna edetabelikoha kukkumise taga on analüütikute hinnangul valuutakursid, mille liikumine mängib Merceri konsultant Kate Fitzpatricku sõnul alati linnade reitingutes suurt rolli. Sel aastal on nende mõju olnud aga eriti äge. Kui Tokyo languse taga oli ennekõike jeeni nõrkus USA dollari vastu, siis Moskva kukkumise peamiseks põhjuseks on Merceri hinnangul lääneriikide kehtestatud sanktsioonide ja Ukraina kriisi mõju. 

Tõusjad on käesoleva aasta esikümnes Hong Kong, Zürich, Genf, Shanghai, Peking ja Bern. Riikide lõikes on suurimad kasvajad USA, mille linnad tõusid edetabelis keskmiselt 36 kohta ja Hiina keskmiselt 18 kohaga. Nagu teiste linnade langemise taga on valuutakursside nõrkus, nii mõjutavad ka nende linnade tõusu dollari, jüääni ja frangi tugevad seisud. 

Merceri reitingute eesmärk on aidata rahvusvahelistel suurfirmadel ja riikide valitsustel määrata välislähetuses olevatele töötajatele palkasid ja kompensatsioone. Hinnangute välja kujundamisel võetakse arvesse üle kahesaja kauba ja teenuse hindu alates elementaarsetest toiduainetest ja kiirtoidust kuni üürihindadeni.