Itaalia ja Kreeka, kuhu sel aastal on saabunud juba üle 100 000 inimese, nõuavad, et teised Euroopa Liidu liikmesriigid võtaksid osa koormast enda kanda, vahendab BBC News.

Itaalia valitsus teatas, et soovib uute saabujate ausat jagamist üle Euroopa ning enam sunniviisilisi tagasisaatmisi nende puhul, kes loetakse „majandusmigrantideks“.

Rooma hoiatas, et kui teised Euroopa Liidu riigid toetust ei anna, on Itaalial olemas „plaan B“, mis peaminister Matteo Renzi sõnul „eelkõige haavaks Euroopat“. Itaalia on nimelt ähvardanud anda migrantidele Schengeni viisad, mis tähendaks nende vaba liikumist kogu Euroopas.

Euroopa Komisjon on teatanud, et soovib viivitamatult tarvitusele võtta meetmed tragöödiate ärahoidmiseks ja hädaolukordadega tegelemiseks.

Komisjon tahab ümber asustada umbes 24 000 uut Itaaliasse saabujat ja 16 000 uut Kreekasse saabujat teistesse Euroopa Liidu riikidesse „jagamisvalemi“ järgi, mis võtab arvesse rahvaarvu, sisemajanduse kogutoodangu, tööpuuduse ja juba vastu võetud põgenike arvu.

Teise ettepaneku järgi asustataks ümber 20 000 peamiselt Süüria põgenikku, kes elavad praegu laagrites Türgis, Jordaanias ja Liibanonis.

Prantsusmaa ja Saksamaa, kes koos peaksid vastu võtma üle 30 protsendi ümberasustatavatest põgenikest, soovivad aga õiglasemat koorma jagamist. Nende hinnangul tuleks suuremat rõhku panna juba vastu võetud asüülitaotlejate arvule.

Mitmed riigid, sealhulgas Eesti, on väljendanud vastuseisu kohustuslikele kvootidele ning leiavad, et liikmesriigid peaksid ise oma otsused tegema.