"Kui mitmed koalitsiooni saadikud ei tule hääletamiseks kohale või jätavad hääletamata, on kindlasti tegemist teatava märgiga," rääkis ajalehele Pealinn politoloog Rein Toomla tänasest peaminister Taavi Rõivase umbusaldamisest.

Toomla sõnul kujuneb tänasel opositsiooni korraldatud umbusaldushääletusel Taavi Rõivase valitsuse suhtes kõige põnevamaks küsimus, kui mitu koalitsioonisaadikut umbusaldamisega liituvad, sest see näitab ühtlasi mõrade tõsidust praeguses valitsusliidus.

Kriitilisemaid aegu, kui praegu, ennustas Toomla koalitsiooni jaoks siiski saabuvat sügiseks, kui riigikogus võetakse ette riigieelarve küsimused. "Praegu ei ole maksutõusud veel leidnud teed eelarvesse," lisas ta.

Rahva hoiak miinusmärgiline 

Politoloog Rein Ruutsoo kinnitusel on rahva üldine hoiak valitsuse suhtes muutunud väga miinusmärgiliseks. "Valitsusseltskond on halbade valikutega nurka surutud," nentis ta.

Ruutsoo sõnul tundub, et valitsus soovib sotse võtta pantvangi, sundides neid avalikult näitama, et toetavad praegust valitsust, selle tegevust ja poliitikat. "Sellega tahab peaminister tule enda pealt laiali hajutada, sest vastutus määritakse teiste kaela. Tegemist on odava käiguga, kus mitte väga targa poliitikaga määritakse taas sotse ja isamaalasi."

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson andis eelmise nädala lõpus teada, et Keskfraktsioon jätkab riigikogus peaministri umbusaldusavaldusele toetusallkirjade kogumist. Umbusaldus plaanitakse sisse anda sel nädalal erakorraliselt kokku kutsutaval lisaistungil. "Esmaspäeval peab valitsusjuht aga olema valmis umbusalduseks ning Riigikogu ees vastuste andmiseks," ütles Simson.

Tema sõnul on peaministri umbusaldamine selgelt seotud nende läbisurutavate negatiivsete maksumuudatustega, mis möödunud nädalal aga menetlusest ootamatult välja võeti. "Kuna antud maksutõusud seotakse valitsuse usaldusküsimusega ning tuuakse uuesti parlamendi ette sel esmaspäeval, siis anname ka meie oma umbusaldusavalduse üle just siis," sõnas Simson.

Umbusaldusavaldusega liituvad EKRE ja Vabaerakond

Riigikogu liige Siret Kotka Keskerakonnast ütles, et Taavi Rõivast umbusaldavad ka Keskerakonnaga opositsiooni kuuluvad Vabaerakond ja EKRE.

"Umbusaldusavaldusele me ilmselt ise allkirja ei anna, kuid saalis hääletame umbusaldamise poolt,"märkis Pealinnale Vabaerakonda esindav riigikogu liige Artur Talvik.
Tema fraktsioonikaaslane Jüri Adams aga sõnas: "Me mitte kuidagi ei toeta praegust valitsust ja täiesti siiralt hääletame ilmselt umbusaldusavalduse poolt."

EKRE esimees, riigikogu liige Mart Helme ütles Pealinnale, et umbusaldusega liitutakse põhjusel, et valitsus ei oma mandaati maksutõusudeks, millele suurem osa rahvast vastu seisab. Kuid leidub ka teisi põhjuseid. "Migratsiooniküsimused on veel märksa keerulisemad, sest kui maksutõuse saab tagasi pöörata, siis immigrantide tagasi pööramine on märksa raskem," lisas Helme.

Kolmandana märkis Helme valitsuse jõhkrat teerullitaktikat, kus riigikogu töös ei anta opositsioonile võimalust kaasa rääkida. "Kuigi see umbusaldusavaldus ei pruugi läbi minna, annab see ometi selge signaali avalikkusele ja ka valitsusele, et vähemalt pool elektoraadist ei toeta praegust valitsust," ütles Helme.