"Swedbank P&C Insurance AS alpinistidele ja mägi- või kaljuronijatele reisikindlustust ei paku," kinnitas Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask. Üheks põhjuseks toob ta välja asjaolu, et kuna Eestis tegeleb alpinismiga kitsam hulk inimesi, siis ei ole sellest lähtuvalt ka kindlustusseltsidel siin selliseid tooteid olemas. "Alpinism on maailmas levinud sportlik harrastus ja on olemas globaalseid ettevõtteid kes sellist teenust pakuvad," lisas Siilivask.

Eesti kindlustus mägimatkajatele 

Küll aga on võimalik Eestist soetada reisikindlustus vaid mägimatkamise tarbeks. "Tavatingimustel on lubatud mägimatkamine kuni 4000 meetri kõrgusele, eraldi on võimalik juurde osta "ohtliku tegevuse lisakaitse", mille tingimustel võib matk ulatuda ka kõrgemale mäestikku. Mägimatkamise all on mõeldud matkamist mööda käidavamaid radasid, kus üldjuhul ei pea kasutama ka spetsiaalset mägironija lisavarustust," selgitas Siilivask.

Samuti kinnitas ka Salva Kindlustuse AS kindlustusdirektor ja juhatuse liige Urmas Kivirüüt Delfile, et ka nende reisikindlustuse tootega ei ole võimalik katta alpinismist tulenevaid kahjusid, kuna ollakse välistanud kahjud, mis tekivad mägironimise ja alpinismiga kõrgemal kui 4500 meetrit. "Mägimatkamine allpool nimetatud kõrguse piiri on katte all sarnaselt teiste sportlike tegevustega koos "kõrgendatud riskiga tegevuse" lisakaitsega, mis muudab kindlustuse mõnevõrra kallimaks võrreldes näiteks rannapuhkuse nautijaga," täpsustas Kivirüüt.

Abi esimesel võimalusel 

Uurides kindlustusteenust pakkuvatelt firmadelt, missugune näeb välja protsess näiteks õnnetuse juhtumisest kuni reaalse kindlustusepoolse abi osutamisega, kirjeldas Swedbanki pressiesindaja sündmuste käiku järgmiselt: "Swedbank P&C Insurance AS teeb koostööd rahvusvahelise reisiabipartneriga SOS International, kes korraldab kohapeal juhtumi käsitlemise. Kui meieni on jõudnud teave surmajuhtumist, siis suuname selle edasi SOS International’ile, kes hakkab kohe asjaga tegelema ja võtab ühendust kohapealsete ametnikega. Vajadusel kaasatakse ka Välisministeerium. Kui kohapealsed vajalikud toimingud on tehtud, toimetatakse surnukeha kindlustuse kulul kodumaale."

Siilivask kinnitas, et kui info õnnetusest jõuab kindlustusteenust pakkuva ettevõtteni, siis saab kohe teavitatud ka SOS International, kes otsekohe asjaga tegelema asub. "Abi jõuab kliendini nii kiiresti kui võimalik, olenevalt juhtumist ja asukohast," ütles ta.

Ka Salva Kindlustuse esindaja ütles, et reisikindlustusettevõtted teevad koostööd rahvusvaheliste meditsiiniabi koordinaatoritega, kes nende poole pöördumisel annavad kindlustuspoliisil määratud kaitse ulatuses 24/7 abi kõigile kindlustusseltsi klientidele: alates ravi korraldamisest, kuni selle kinnimaksmiseni. "Kusjuures enamustel raskematel tervisekindlustuse juhtumitel ei ole kannatanul endal vaja rahalisi vahendeid üldse kasutada. Näiteks Salva Kindlustus teeb siin koostööd sellise rahvusvahelise meditsiiniabi koordinaatoriga, nagu SOS International," selgitas Kivirüüt.

Välisministeerium on teada andnud, et nädal aega tagasi Peruus kadunuks jäänud kolme Eesti alpinisti päästekulud peaks kindlustusandja katma.