„Kohalike omavalitsuste reformi ettevalmistus on jõudnud sinnamaale, et tuleb langetada esimesi põhimõttelisi valikuid ja selleks, et reform oleks hästi läbi mõeldud, oleme kaasanud eksperte,“ ütles peaminister Taavi Rõivas.

Riigihalduse minister Arto Aas ütles, et kohaliku omavalitsuse reformi eesmärk on muuta omavalitsused tugevamaks ja tagada parem elukvaliteet. „Reform aitab tõsta maapiirkondade konkurentsivõimet,“ lisas Aas ja nentis, et kuigi ajakava on ambitsioonikas, toetab seda teadmine, et reform on oluline samm õiges suunas.

Rõivase sõnul on reformi eesmärk omavalitsused, mille suutlikkus kohalikku elu edendada on suurem pärast ühinemist. „Tahame, et meil oleks omavalitsused kus inimestel on hea elada," ütles peaminister ja lisas, et võimekas omavalitsus pakub heal tasemel avalikke teenuseid ning on juhitud asjatundlikult ja arvestavalt.

Kohaliku omavalitsuse reformi läbiviimiseks võetakse hiljemalt 1. juuliks 2016 vastu haldusreformi seadus. Seaduse jõustumise järel viiakse läbi omavalitsuste vastavuse hindamine objektiivsete ja üheselt tõlgendatavate kriteeriumide põhjal. Kriteeriumitele mittevastavad omavalitsused peavad ühinema seaduses toodud tähtajaks. Kui ühinemine ei ole läbi viidud ühe aasta jooksul pärast hindamist, viib ühendamise läbi valitsus.

Kohaliku halduse reformi ettevalmistamiseks valitsuskomisjoni loomise kiitis valitsus heaks 14.05.2015. a istungil. Valitsuskomisjoni esimees on peaminister. Komisjoni liikmeteks on peaminister ja komisjoni liikmeteks on riigihalduse minister (komisjoni aseesimees), Eesti Kaubandus-Tööstuskoja esindaja, Eesti Linnade Liidu esindaja, Eesti Maaomavalitsuste Liidu esindaja, haridus- ja teadusminister, justiitsminister, peaministri nõunik, rahandusminister, riigikogu kohalike omavalitsuste ja regionaalpoliitika toetusrühma esindaja, riigikogu maaelukomisjoni esindaja, riigikogu põhiseaduskomisjoni kaks esindajat, siseminister, tervise- ja tööminister, presidendi kantselei esindaja, vahendab valitsuse kommunikatsioonibüroo pressiteade.