TTÜ kuratooriumi esimees Sandor Liive otsustas reedel, et ainus võimalus TTÜ rektori valimistulemuse võimaliku võltsimise asjas selgus majja tuua, on anda valimissedelid Eesti Kohtuekspertiisi Instituudile uurida. Et DNA, sõrmejälgede ja käekirja analüüs tehtud saaks, peavad kuratoorium ja hääletamise korraldajad andma selleks kirjaliku nõusoleku.

Valimiste tulemuse legitiimsuse küsimärgi alla seadnud neljast kuratooriumi liikmest andis kolm oma nõustumisest õige pea ka teada. Ainsana viivitab nõusoleku andmisega kütuseärimees Heiti Hääl, kes seab oma nõustumisele rea tingimusi, mis muudaksid ekspertiisi sisuliselt mõttetuks.

Hääl rõhutab, et seaduse järgi peab rektori hääletus olema salajane, kuid ekspertiis muudab selle tahes-tahtmata avalikuks.

„Loomulikult ei ole mina see ainus kes ekspertiisist keeldub, kuid selle nõusoleku annan tingimuslikult: seadusest tulenevalt peame valima rektori salajasel hääletusel. Olles nüüd õhtul pidanud veidi aru oma juristist vennaga kaldun arvama, et juriidiliselt peaksime sellele ekspertiisile eelnevalt kuulutama kehtetuks valimise senise tulemuse, seejärel selgitama välja, kes on eksinud või valetab, ning lõpuks korraldama uue salajase hääletuse rektori valimiseks,ˮ seisab Hääle kirjas Liivele ja teistele asjaosalistele.

Hääle sõnul sõltub tulemus sellest, kuidas ekspertidele ülesanne püstitatakse. „Soovin siinkohal kuratooriumi liikmetele õigust avaldada arvamust ekspertidele esitatavate küsimuste osas,ˮ esitab ta kirjas teisegi tingimuse.

„Lisaks teeb muret kuidas on lugematu hulk toimunud fakte alates 22. mai kuratooriumi koosolekust tõestanud, et TTÜs on saladuse mõiste väga lai, mistõttu ei puugi „salajase hääletuse“ korraldamine üldse võimalikuks osutuda. Kogu see protsess oma 4-nda n.n. proovivooru ja 5-nda korduskatsega on niikuinii veidi konarliku legitiimsusega halvast maitsest rääkimata,“ arvab Hääl.

Sandor Liive ütles Delfile resoluutselt, et mingist Hääle tingimustele vastu tulemisest ei saa juttugi olla. "Kui ta ei ole nõus proove andma, siis järelikult on kahtlusalune," sõnas Liive ja lisas, et on Kohtuekspertiisi instituudi direktoriga juba kohtunud ning homme asutakse kõigilt asjaosalistelt proove võtma.

Heiti Häält ei ole praeguse seisuga õnnestunud tabada.