"Otsustasime, et me ei jäta seda juhuse hoolde, et seda tuleb menetleda kõikide seotud isikute väljakutsumisega ja uurida, et kas see oli - kahtlemata oli, kuigi me ei saa seda veel tõestada - kellegi tellitud ja korraldatud," ütles IRLi aukohtu esimees Avo Üprus Delfile.

"Uue aukohtu koosseisu valimiseni on jäänud vähem kui 48 tundi ja selle aja jooksul menetleda kogu protsessi läbi - välja kutsuda tunnistajaid, neid kes on väljendanud erinevaid kahtlusi, kas siis läbi ajakirjanduse või erakonna liikmete või kõrvaltvaatajte kaudu - siis see oleks meile käinud üle jõu," rääkis Üprus ja lisas, et partei põhikirja järgi peab uus aukohtu koosseis varasema koosseisu vastu võetud otsust menetlema.

"Me hindasime, et erakonna eestseisus käitus otsustavalt ja kiiresti, kuigi kiirustamisega võis saada keegi ka kannatada, kes poleks pidanud saama. Ma ei saa aga nimetada nimesid, sest see on minu isiklik aukohtu otsusest tulenev seisukoht," lisas Üprus.

Aukohtu esimees tõi ka välja, et partei põhikiri ütleb, et erakonda ei saa kuuluda kriminaalkaristust kandev isik. "Me tõlgendame seda, et kehtiva karistusega isik ei või kuuluda, aga seal oli nii neid kui ka teisi," rääkis Üprus.

IRLi eestseisus otsustas täna erakonnast välja arvata 21 hiljuti erakonnaga liitunud inimest, kelle kohta selgus, et nad on kriminaalkorras karistatud.

Partei suurkogu toimub juba tuleval nädalavahetusel, siis valitakse ka uus aukohtu koossseis.