"Katkematu kriminaalmenetlus on oluline põhimõte," ütles Aksjonov.

Tema sõnul tutvustati Kohverile võimalust kasutada tõlgi abi, kui ta kinnitas, et valdab vene keelt piisavalt hästi ning ei vaja tõlki. Kohus kinnitas tema aresti pikendamise kaheks kuuks.

Veel kurtis Kohver Aksjonovi sõnul, et kinnipidamistingimused Pihkva isolaatoris on viletsamad kui Moskvas.

Delfi ja Eesti Päevalehe ajakirjanikud saatsid esimesed fotod Pihkvas kohtu all olevast Eston Kohverist. Kohver toodi kohtusaali maskides konvoeerimisüksuse saatel.

Delfi fotograafi Andres Puttingu sõnul oli Kohveril hea meel Eesti ajakirjanikke näha. Pildistamisvõimalus oli paar minutit, seejärel paluti ajakirjanikel lahkuda.

Eston Kohveri advokaat Jevgeni Aksjonov ütles enne kohtuistungi algust Delfile ja Eesti Päevalehele, et otsuseni võidakse jõuda juba juuni lõpuks. Täna selgub Kohveri istungigraafik.

"Ilmselt järgmisel nädalal algab," arvas Aksjonov enne istungit. "Üks kohtualune, kui suudetakse kindlustada tunnistajate voog, ei tohiks takistusi olla." 

Tal endal on praegu aega 15. juunini, siis tulevad muud protsessid Moskvas. Nii võidakse jõuda otsuseni juba juuni lõpuks.

Aksjonovi sõnul on Pihkvas võimalik kohtuniku loal Kohverit külastada ka omastel. "Teevad taotluse, kuni kolme päeva jooksul vaadatakse see läbi ja siis lähevad kohtuniku allkirja ja pitsatiga isolaatorisse," kirjeldas ta protsessi.

Advokaat loodab enda sõnul vaidlustada punkti, mis puudutab relva salakaubavedu, sest tegemist oli Kohveri teenistusrelvaga, mida ta ei kavatsenud kellelegi üle anda.


Täna alanud kohtuprotsess tuleb kinnine, mistõttu näiteks Eesti konsulit sinna ei lubata. Paragrahv, mille alusel Kohverit süüdistatakse, näeb ette maksimaalselt 20-aastase vangistuse. Juhtumiga kaudselt seotud Vene õiguseksperdid märgivad, et suure tõenäosusega tuleb karistus üsna lähedane maksimaalsele.

Eston Kohver rööviti Eesti-Vene piirilt Eesti poolelt 5. septembril 2014. aastal ja viidi Moskvasse Lefortovo vanglasse. Venemaal süüdistatakse teda spionaažis. Lefortovo kohus pikendas 2. aprillil Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohveri vahi all hoidmise tähtaega 5. juunini.

Eesti ja Vene pool pole ühel meelel, kummal pool piiri Kohver kinni võeti. Küsimus võib olla mõnedes meetrites. Euroopa Liit ja mitmed teised rahvusvahelised organisatsioonid usuvad siiski pigem Eesti versiooni ning nõuavad Moskvalt Kohveri tingimusteta vabastamist.