Tartu ülikoolist kinnitati Delfile, et tudengid piirkonnas tõesti käisid, kuid õppevisiit jäi isikliku suhtlemise tasemele ega omanud ametlikku iseloomu.

„Tartu Ülikooli nimel avaldan ma kahetsust, kui meie tudengigrupi hiljutine visiit Mägi-Karabahhi on tekitanud vääritimõistmisi meie suhetes. Visiidi eesmärgid olid puhtalt hariduslikud ning see ei olnud mingil moel poliitiliselt motiveeritud,“ kirjutas professor Kalm APA teatel oma kirjas Aserbaidžaani suursaadikule Tallinnas Tofig Zulfugarovile.

Kalmu sõnul ei teadnud tudengigrupp, et Mägi-Karabahhi külastamisel ilma Aserbaidžaani asjaomaste riigiorganite heakskiiduta on sellised tagajärjed, ning ta lisas, et Tartu Ülikool püüab tulevikus selliseid intsidente vältida, teatab APA.

Kalm märkis APA vahendusel, et Tartu Ülikool austab täielikult Aserbaidžaani suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust rahvusvaheliselt tunnustatud piirides ja jääb sellele põhimõttele kindlaks.

Mitmed Armeenia ja Vene meediaväljaanded teatasid selle aasta 16. mail, et Mägi-Karabahhi külastasid Tartu Ülikooli rahvusvaheliste suhete teaduskonna õppejõud ja tudengid, vahendab APA. Kuigi Armeenia meedia teatel oli visiit mõeldud suhete loomiseks Artsahhi riikliku ülikooliga, puudub sellel väitel tegelik alus, visiit jäi isikliku suhtlemise tasemele ega omanud ametlikku iseloomu.

Riigina tunnustamata Mägi-Karabahh on valdavalt armeenlastega asustatud endine Aserbaidžaani autonoomne oblast, 1980. aastate lõpus puhkes seal relvastatu konflikt aserite ja armeenlaste vahel. Pikaajalisele konfliktile tunnustamata Mägi-Karabahhi pärast Armeenia ja Aserbaidžaani vahel ei paista endiselt lahendust. Mägi-Karabahh ja veel seitse Aserbaidžaani rajooni on armeenlaste kontrolli all.