Vabariiklaste kontrolli all oleva senati liikmed naasid pühapäeval Kapitooliumile, et teha viimane katse pikendada NSA volitusi koguda ameeriklaste telefoniandmeid, et otsida terrorismisidemeid, ning autoriseerida kaks muud programmi pärast 2001. aasta 11. septembrit vastu võetud patrioodiseaduse (Patriot Act) alusel, vahendab Fox News.

Senat püüdis kas võtta vastu esindajatekoja eelnõud, mis oleks muutnud niinimetatud telefonikõnede metaandmete kogumist, või lihtsalt programmi pikendada.


Sajaliikmeline senat ületas häältega 77-17 esimese kahest protseduurilisest takistusest, et esindajatekoja eelnõuga edasi minna, kuid mingit lõplikku tegevust enne pühapäeva keskööd oodata ei olnud, sest Kentucky vabariiklane ja presidendikandidaat Rand Paul teatas, et kasutab oma eelisõigust lõpphääletuse mitme päeva võrra edasilükkamiseks.

Programm taaselustatakse aga praktiliselt kindlasti. Et enamik senaatoreid on praeguse seaduse kehtivuse muutmata kujul pikendamise vastu, on esidajatekoja eelnõu ainus võimalus programmi väljasuremise vältimiseks.

Lisaks telefoniandmete kogumist puudutavale on kaks ülejäänud Patriot Act'i sätet, mis keskööl kehtivuse kaotasid, välisriikide valitsustega mitte seotud „üksikutest huntidest“ terrorikahtlusaluseid puudutav ning teine säte, mis lubab valitsusel oma mobiiltelefonidest korduvalt vabanevaid kahtlusaluseid pealt kuulata.

Esindajatekoja eelnõu, mida toetab ka Valge Maja, pikendab nende sätete kehtivust muutmata kujul, kuid telefoniandmete massilisse kogumisse tehakse muudatus. Programm suletaks kuue kuu jooksul ning antaks telefonifirmadele kohustus säilitada säilitada andmeid, mida valitsus võib vajada.