Karistusseadustikus tehtud muudatuste tõttu, mis hakkasid kehtima selle aasta algusest, saadavad vanglad kohtutesse massiliselt andmeid vangide kohta, et kohus otsustaks, kas seadusemuudatuste valguses oleks põhjendatud nende karistuse vähendamine või suisa karistusest vabastamine. Nii oli see ka eluaegset vangistust kandva Anatoli Nikolajeviga, kelle süüditunnistamise õiguspärasus eelmisel aastal kahtluse alla sattus.

Viru maakohus jättis Nikolajevile mõistetud eluaegse vangistuse muutmata. Kohus tõdes, et nelja inimese tapmise eest on karistus jäänud samaks, nagu oli enne seadusemuutusi.

Nikolajev ei nõustunud maakohtu otsusega ning kaebas ringkonnakohtusse edasi. Ringkonnakohus leidis, et Nikolajevile mõistetud karistuse muutmiseks puudub alus. Nikolajev määrust edasi ei kaevanud ning see on praeguseks jõustunud, kirjutab Põhjarannik.

Mullu veebruaris arutas Viru maakohus Nikolajevi vabastamist tema kaitsja Anti Aasmaa taotlusel. Aasmaa oli seisukohal, et 2004. aasta 1. juulist jõustunud kriminaalmenetluse seadustiku muudatused, mis on kooskõlas Euroopa inimõiguste kohtu (EIÕK) praktikaga, annavad aluse Anatoli Nikolajevi vangistuse kandmisest vabastamiseks.

Mullu sügisel keeldus ka president Toomas Hendrik Ilves Nikolajevile armu andmast.

“Eesti Vabariigi presidendi otsus näitab, et meie riik on täiesti hambutu ja mul on häbi olla selle riigi kodanik ja seda enam tegutseda selle õigussüsteemis,” sõnas tookord Delfile Aasmaa, kelle advokatuur mullu just Nikolajevi juhtumiga tegelemise eest aasta advokaadiks valis. Tema sõnul ei saa Eesti ennast pidada seni õigusriigiks, kuni Anatoli Nikolajev kinnipidamiskohas viibib.

Süüdistuse järgi tulistas Nikolajev 1998. aasta 19. aprilli õhtul Kohtla-Järvel Põhja alleel ühe elamu korteris surnuks Jelena Erlichi (39), Alla Berdikova (36), Andrei Ovtšinnikovi (28) ning viimaseid kuid lapseootel Tatjana Tširkova (25). Järgmisel päeval pidas politsei roimades kahtlustatavana kinni Erlichi elukaaslase Nikolajevi, kes alguses tunnistas tapmised üles.

Hiljem on Nikolajev korduvalt kinnitanud, et võttis süü enda peale uurijate survel ning ta pole kedagi tapnud.