“Ma arvan, et see oli režiim, millel oli tahe ja võimed ning see oli risk, mida me presidendi arvates ei saanud mingil juhul võtta ja see oli asi, millega me kõik olime nõus ja oleksime ilmselt nõus ka igas teises olukorras,” ütles Powell teisipäeval ajakirjanikele.

USA õigustas sõja eel Iraagi ründamist eelkõige vajadusega likvideerida president Saddam Husseini relvaoht.

Jaanuari lõpus ameti maha pannud USA relvainspektorite juht David Kay on veendunud, et Iraagil ei ole keelatud relvi.

Powell oli see, kes esitas sõja põhjenduseks ÜRO-le USA luureandmed Iraagi väidetavate massihävitusrelvade kohta. President Bush on nüüd andnud korralduse moodustada komisjon nende luureandmete õigsuse uurimiseks.

Selle tulemusest sõltumata tegi Washington Powelli kinnitusel õigesti, et Iraagi ründas.

“Põhiline on see: president tegi õige otsuse. Ta tegi õige otsuse lähtudes selle režiimi ajaloost, kavatsustest, mis olid sellel liidril — kohutaval, despootlikul liidril, ja võimest mitmel tasandil,” ütles välisminister.

Nende sõnadega paistab Powell taganevat oma samal päeval avaldatud vastusest ajalehe Washington Post küsimusele, kas ta soovitaks endiselt Iraaki rünnata, teades, et riigil keelatud relvi ei ole.

“Ma ei tea, sest relvavarud olid need, mis andsid selle viimase väikse killu, mis tegi ohu piirkonnale ja maailmale reaalsemaks ja käegakatsutavamaks,” vastas ta Postile.