Viljandi haigla kommunikatsioonijuht Krista Valdvee ütles, et poiss toodi täna hommikul erakorralise meditsiini osakonda ja sealt edasi suunati ta lasteosakonda. "Poisi olukord on normaalne. Midagi hullu ei ole, ta on jälgimise all ja loodame, et kõik läheb hästi." 

Kuueaastane poiss leiti eile kella 3.40 paiku üles sauna alt alajahtununa magamas. "Kuna ta oli alajahtunud, siis jälgitakse, kuidas organism sellele reageerib. Poiss tunneb ennast hästi. Seda, millal ta koju saab, ei oska praegu öelda," kinnitas Valdvee. 

Viljandi vallas Kibekülas jooksis 6-aastane poiss mänguhoos oma taluõuelt ära ja jäi pärast seda kadunuks. Pärast seda, kui lapsevanemad olid teda juba kaks tundi otsinud, pöörduti politsei poole. Lõuna prefektuur Viljandi politseijaoskonna juht Künter Pedosk ütles Delfile, et lisaks sellele, et lapsevanemad olid varasemalt poissi otsinud juba kaks tundi, olid poiss koos oma vanema vennaga kolm tundi iseseisvalt mänginud ja elukohast mitme kilomeetri kaugusele läinud. "See oli politsei jaoks ajakadu. Siin on üleskutse inimestele: kui on aru saada, et inimene on kadunud, veel enam 6-aastane laps, kes on võõras piirkonnas, siis võiks sellest kohe politseid informeerida." Nii on politseil võimalik hakata varakult ressursse koondama. 

Otsinguteks kaasati helikopter

"Sündmuskohale moodustatakse staap, kus hakatakse vastavalt olukorrale ja maastikule inimesi koondama," ütles Pedosk. Kõigepealt koondatakse politseiressurss oma maakonnast, seejärel kindlasti kaasatakse kopter, mis lendab kohale Tallinnast. "Siis lisanduvad politseiressursid teistest maakondadest, kaastatakse kaitseliit, kui on vajadus. Vabatahtlikud satuvad sinna iseenesest juba kõrvale kohalike elanike näol, samuti informeeritakse kohalikke jahimehi: nemad tunnevad kõige paremini metsasid," kirjeldas Pedosk.

Viljandimaal Kibekülas kaasas politsei lisaks jäljekoera, misjärel tuvastati arvatavalt kadunud lapse kummikujäljed Holstre-Nõmme-Luiga tee teisel kilomeetril. Sealt suundus last otsima teenistuskoer, ühtlasi kaasati maastikuotsingute laiahaardeliseks ülevaatuseks politsei- ja piirivalveameti lennusalga kopter. See on ka põhjuseks, miks pidid vabatahtlikud otsijad mõnda aega ootama, et otsingutegevusega alustada. "Otsingutesse kaasatud helikopter pidi infrapunakiirguse abil reageerima kehasoojusele metsas. Seepärast oli oluline, et keegi piirkonnas samal ajal ei liiguks," selgitas Pedosk. 

Ahelotsingus loeb igaüks 

Lõuna prefektuurist tuli sündmuskohale kokku 26 politseinikku: Valgamaalt ja Põlvamaalt üks ning Tartumaalt kaks ekipaaži. Lisaks tuli Pedoski arvates kohale vähemalt viiskümmend vabatahtlikku, Facebooki grupi OPEROG-i esindaja andetel aga kuni sada inimest. "See on tõesti märkimisväärne kogus inimesi ühes väikeses külas, eemal Viljandi linnast." Pedoski sõnul oli iga abikäsi teretulnud ning ta toonitas, et vabatahtlikke puhul oleneb palju sellest, missuguse võimekusega keegi sündmuskohale tuleb. "Kas tal on lamp, soojad riided, kummikud. Politsei ei saa päris iga appi tulnud inimest kohe kaasata, sest me ei saa hilisemalt neid inimesi otsima hakata, kui juhtub nendega õnnetus," selgitas Pedosk. Kui aga otsinguks läheb, on oluline, et inimesed järgivad politsei juhiseid: see tagab kiire ja hea koostöö. Vastutusrikkamaid ja suuremaid ülesandeid vabatahtlikele anda ei saa, küll aga loeb iga inimene ahelotsingus. "Üks suuremaid ja mahukamaid otsimismeetodeid on ahelotsing, kus inimesed pannakse üksteise kõrvale kõndima vastavalt nähtavusele: mida halvem nähtavus, seda tihedamalt." Vabatahtlikud pannakse politseinike ja kaitseliitlaste vahele ja see suurendab ahelikku, nii on võimalik suurem maa-ala korraga läbi otsida. "Ja mis on vabatahtlikkuse suur panus: kohalikud inimesed tunnevad kõige paremini piirkonda, kus nad ise elavad: need sopid, künkad, mäed, lohud - see kõik on tähtis info," sõnas Pedosk. 

Iga tunniga kasvas murekoorem

Politseioperatsioonil lõid aktiivselt kaasa ka 6-aastase poisi vanemad, kelle ülesandeks oli ühest punktist teise suunata metsas ahelikus liikuvaid inimesi. "See on väga tänuväärne lapsevanematest, et nad olid aktiivsed, nad muretsesid väga. Mida aeg edasi, seda murelikumaks nad muutusid. Politsei jaoks tõusis samuti ohutase, kuna teadsime, et öösel võivad tulla miinuskraadid. Õnneks ei tulnud, aga sellegi poolest oli jahe."

Mis toimus täpsemalt poisi leidmise hetkel, ei osanud Pedosk täpselt öelda. Ent sauna alt poisi leidnud vabatahtlik kirjeldas Facebookis momenti, mida paljud ootasid: poiss leiti vanast saunakompleksist maapinna ja saunapõranda vahelt, kus ta magas. Poiss viidi erakorralise meditsiini osakonda. "Laps on siiamaani haiglas. Ta tervis ei ole halb, vaid pigem jäeti igaks juhuks järelevalve alla."

Ärajooksmise põhjused teadmata

Hetkel on täpselt teadmata, miks 6-aastane poiss mänguhoos metsa jooksis. "Eks põhjuseid võib mitmeid olla: kas lihtsalt võis kellegagi tüli tekkida. On ka jutt läbi käinud, et koerad olid tee peal, mis tõesti võib olla päris suur oht ja lapsed kindlasti kohkuvad selle peale ja jooksevad, vaatamata kuhu täpsemalt. Ei ole vaja kaugele minna: võõras võsastik, põõsastik, ja oledki eksinud. Seal ei ole palju vaja mõeldagi," kirjeldas Pedosk. Lisaks teab politsei, et 6-aastane poiss oli mängukaaslasega, oma vanema vennaga mängimas. Mis põhjusel laps metsa jooksis, peaks selguma peatselt, kui politsei on poisiga vestelnud. "Mingit menetlust ei ole, pigem lihtsalt on see politsei jaoks väärt info, teadmaks, millest selline asi juhtuda võis. Et politsei oleks tulevikus targem sarnastes olukordades."

Pedosk rõhutab, et õnnelikult lõppenud otsingutel oli märkimisväärne osa vabatahtlikel: "Siin on ainult tänusõnad kogukonnale, et kohapealne elanikkond ja inimesed on niivõrd kogukonnakesksed ja üksteisest hoolivad, see on ainult tänusõnasid väärt. Kui inimesed niiviisi hoolivad üksteisest, siis sellises ühiskonnas tahaks olla küll."