Juba 1950. aastatel kasutusele võetud B-52-d on endiselt USA õhujõudude aktiivses kasutuses. Enam kui 30-tonniseid pommikoormaid kandvad strateegilised pommitajad said tuntuks Vietnami sõja massipommitamiste käigus. Stratofortresse on muu hulgas kasutatud ka esimeses Iraagi sõjas ja Jugoslaavias, vahendab Yle Uutiset.

NATO korraldab 5.-20. juunil õppuse BALTOPS 15. Selle käigus harjutavad teiste hulgas Briti, USA ja Poola väed dessanti Skåne rannikul.

Hiiglaslike pommitajate tuleku vastu ametlikult erapooletusse Rootsi on eriti vasakpartei ja keskkonnapartei.

Vasakpartei juht Jonas Sjöstedt tuletas meelde, et B-52-d võivad kanda ka tuumarelva. Tema sõnul peaks Rootsi jätkama kursil, mille järgi pürgitakse igal moel tuumarelvade leviku vähendamise suunas. Selles mõttes ei sobi B-52-d Rootsi.

Keskkonnapartei välispoliitiline kõneisik Valter Mutt leiab, et USA strateegilise pommitaja tulekut Rootsi on kerge mõista nii, et riik on liitudevälisest poliitikast loobumas ja läheneb NATO-le.

Rootsi kaitsejõud tuletasid meelde, et õppused BALTOPS 15 olid kokku lepitud juba ammu enne olukorra teravnemist Läänemerel Ukraina konflikti tõttu.