Lääne politseiprefektuuri pressibüroo juht Kaja Kukk ütles Pärnu Postimehele, et seega peab paika koeraomaniku Dina Korna varasem väide, mille kohaselt leidis lätlaste labor Eco toidust pestitsiide.

“Täna [kolmapäeval — toim] kohtub konstaabel Kornaga, peaks selguma väärteomenetluse käik ja omaniku nõudmised,” lisas Kukk.

Korna koeri ravinud loomaarst Heli Jürindi, kes tutvus Riias Turgenevi tänaval asuva laboratooriumi International Federation of Independent Experts SNEF saadetud aruandega, vihjas kahele mürgile.

“Nimetus pestitsiid ei ole nende kohta vale, aga uurimise käigus ei soovi ma rohkem avaldada,” ütles Jürindi.

Lisaks koeratoidule saatis Korna Riia laborisse selle töö hõlbustamiseks ka kõik temal olevad Eestis tehtud laborianalüüside vastused ja koerte lahkamistulemused.

Koeratoitu uuritakse ka Soomes, kuid sealt pole vastused veel saabunud.

“Hetkel ei ole meil infot, mida täpselt leiti ning ka politsei ei ole kujundanud seisukohta, kas Lätis leitud pestitsiidijääke leidus Eestis lubatud või lubamatus koguses,” teatas Delfile Kesko Food AS ostudirektor Reimo Viisma.

”Vaatamata pea igapäevasele suhtlemisele Dina Kornaga ei ole me temalt saanud koopiat Läti labori tulemustest,” ütles Viisma. “Seega ei ole me saanud teostada ka mingeid uuringuid samade toimeainete osas, mis Lätis.”

Küll aga on Kesko teinud nädal aega tagasi omapoolsed analüüsid 129 pestitsiidi ja nende toimeaine osas Põllumajandusuuringute Keskuses. “Tulemused kinnitasid, et nende sisaldus koeratoidus oli lubatud piirides ning neid ei esinenud ohtlikus koguses,” teatas Viisma.

Analüüsid teostati kõikide selles teadusasutuses uuritavate pestitsiidide ja nende toimeainete lõikes (analüüsiti kõiki pestitsiidijääke v.a. toksafeen, millede sisaldus on loomasöödas normeeritud) kahel erineval meetodil. Vajadusel teostab Kesko täiendavad analüüsid.

Kesko ootab ära politsei poolse info, kuna neile on saadetud Läti analüüsid. “Juhul, kui toidust leiti pestitsiide ja need olid Eestis lubamatus koguses, teostame võimalikult kiiresti omapoolsed analüüsid, et selgitada, kas küsimus oli ainult selles ühes konkreetses kotis või kogu partiis,” lausus Viisma.

ECO koeratoitu ostetakse peaaegu samaväärsetes kogustes võrreldes eelmise aastaga, ütles Viisma. “Igapäevaselt müüakse Säästumarketites umbes 500 kg ECO koeratoitu,” lisas ta.

“Tahaksime veelkord rõhutada, et meie huvi on tõde välja selgitada, mitte sellest kõrvale hiilida ja teeme koostööd väga mitmete asutuste ja inimestega, et sellesse segasesse olukorda selgust tuua,” toonitas Kesko.

Pärnumaal Audrus elava koerakasvataja Korna kuus tõukoera surid detsembris oletatavalt Eco kanalihaga toidu söömisest. Korna kaotas neli shetlandi, papilloni ja phallene tõugu koera. Eesti laborid toidus midagi ohtlikku ei leidnud.

Pestitsiidide jääke võib leiduda nii inim-kui loomatoidus ning need on teatud koguses lubatud. Lubatud sisalduse määr on reguleeritud riiklikult kehtestatud piirmääradega. Pestitsiidide jääke võib leiduda näiteks erinevates puuviljades ja teraviljades.