Willemstad on üks kümnest NATO 1. miinitõrjegrupi laevast, mille tegevuspiirkond operatsioonil on Naissaare ja Aegna saare ümbrus. Lisaks laevadele kasutatakse seal lõhkekehade otsingul ka kahte mehitamata pealveedrooni. Kaitseväe andmetel on tänahommikuse seisuga Open Spiritil leitud Naissaare ja Aegna lähistelt viis meremiini, neist kolm on juba ka kahjutuks tehtud.

Eesti mereväe juhitaval operatsioonil on kolm tegevuspiirkonda - Tallinna laht, Irbe väin ning Muhu ja Saaremaa rannik. Tallinna lahes ja Irbe väinas tegutsevate miinitõrjelaevade gruppide ülesanne on avastada,
kaardistada või teha kahjutuks nende tegevuspiirkonnast leitud lõhkekehad.

15. kuni 29. maini Eesti vetes toimuvast rahvusvahelisest miinitõrjeoperatsioonist Open Spirit 2015 võtavad osa 15 riigi 18 laeva ja 7 tuukrimeeskonda. Tegemist on selle aasta suurima miinitõrjeoperatsiooniga Balti riikides, kus osaleb kokku üle 800 mereväelase. Miinitõrjeoperatsiooni eesmärgid on Eesti veeteede puhastamine maailmasõdade-aegsetest lõhekehadest ning operatsioonil osalevate üksuste omavahelise koostöö harjutamine.

Eesti merevägi osaleb miinitõrjeoperatsioonil miinijahtijatega Admiral Cowan ja Sakala ning tuukri- ja toetuslaevaga Tasuja. Lisaks ligi sajale Eesti mereväelasele osaleb miinitõrjeoperatsioonil ka kümmekond Tallinna maleva meredivisjoni kaitseliitlast, kes annavad oma panuse staabiohvitseridena operatsioonistaabis, laevaohvitseridena mereväe laevadel ning läviohvitseridena liitlaste laevadel.

Miinitõrjeoperatsioonist võtavad osa Ameerika Ühendriigid, Belgia, Eesti, Holland, Kanada, Leedu, Läti, Norra, Poola, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Soome, Taani ja Ühendkuningriigid.