Tervise- ja tööminister Rannar Vassiljev, kes on sotsiaaldemokraatide Lääne-Virumaa piirkonna esimees, ütles Delfile, et piirkonna juhatus otsustas erakonna esimehe kandidaati mitte esitada. "Otsustasime, et ei hakka erakonna esimehe kandidaati ise üles seadma. Selle jaoks meil ühtegi kohustust ei ole. Kui mujal piirkondades on juhatus ühe või teise esimehe kandidaadi esitanud, ei tähenda, et kõik piirkonna liikmed sedasi hääletaksid. Nad hääletavad ikka nii, nagu ise tahavad."

Koalitsioonileping sobib sotsidele

Kuigi SDE Lääne-Virumaa piirkonna juhatus ei ole esimehe kandidaati üles seadnud, siis Vassiljevi isiklik toetus kuulub praegusele erakonna esimehele Sven Mikserile. Vassiljevi arvates peavad sotsiaaldemokraadid harjuma sellega, et ollakse nii koalitsioonide moodustajad kui nendes osalejad. "See on viis, kuidas sotsiaaldemokraatlikku ilmavaadet reaalselt ellu viia ja see, et sõnadest tegudeni jõuda, tähendab tihti selliseid keerulisi ja ebamugavaid otsuseid. See vajab üksjagu julgust ja mina igaljuhul tunnustan Sveni selle eest, et ta on kaks korda viinud meid koalitsiooni." 

Vassiljevi sõnul tehti eelmises koalitsioonis ära palju olulisi asju sotsiaaldemokraatide jaoks, samuti ei saa praegune koalitsioonileping sotside ideede teostamiseks enam soodsamaks minna. "Need on ambitsioonikad plaanid, eriti sotsiaaldemokraatide vaatevinklist, ja need tuleb ka reaalsusesse viia. Sven on õige inimene, kelle juhtimisel seda teha."

Vassiljev ei ole Ossinovski ideedest täpselt aru saanud. "Ta mõte on olnud koalitsioonilepingut kuidagi avada. Praktikas tähendab see uusi koalitsiooniläbirääkimisi. Kes poliitikas on, teadvad seda, kuidas need lõppevad. Selle koha pealt ei ole kellelgi kindlust. See, et me saame koalitsioonilepingu sotsiaaldemokraatide jaoks paremaks on vähe tõenäoline. Kui Kaja Kallas on tugevalt süüdistanud Reformierakonda selles, et nad on oma positsiooni järgi andnud ja leping on sotsiaaldemokraatide algatusi täis, siis selles valguses seda veel sotsiaaldemokraatlikumaks teha on ebareaalne. Koalitsioonilepingu ülevaatamine võib praktikas viia väga suure tõenäosusega selleni, et moodustub koalitsioon, kus partnereid on vähem kui praegu: Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsioon."

Toetus mõlemal kandidaadil 

Vassiljev tõdes, et nii Ossinovskil kui Mikseril on erakonna aseesimehe kandidaadi kohale saamiseks toetus olemas.

Lääne-Virumaal, kus juba maikuu alguses - enne, kui Ossinovski oma kandidatuuri esimehe kohale kinnitas - tegi Sotsiaaldemokraatliku erakonna Tapa osakond Lääne-Virumaa piirkonnale ettepaneku esitada Ossinovski erakonna esimehe kandidaadiks. Ettepaneku teinud Andres Mandre tõi Ossinovski plussidena esile selle, et ta on haritud, oskab väga hästi mitut keelt ning venekeelsest perekonnast pärit inimesena aitaks tema saamine erakonna esimeheks, ja hiljem ka võibolla peaministriks, kaasa meie visalt edenevale integratsiooniprotsessile. Mandre lisas, et Ossinovski on ka Tapa rahvale oma inimene, sest tema isa Oleg töötas 1980. aastatel Tapa veduridepoo juhatajana ja Jevgeni kasvas Tapal.

Sven Mikseri kandidatuuri on esitanud Läänemaa, Saaremaa, Hiiumaa, Järvamaa, Võrumaa, Tartumaa, Raplamaa ja Pärnumaa piirkonna juhatus

Jevgeni Ossinovski kandidatuuri on toetanud Viljandimaa, Valgamaa, Tartu ja Ida-Virumaa piirkonna juhatus.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna üldkogu, kus valitakse erakonna juhtorganid, toimub 30. mail Pärnus. Üldkogul ei hääletata mitte piirkondade kaupa, vaid iga delegaat hääletab oma äranägemise järgi.